Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© Pexels

Zo overleeft je wagen de winter: 5 tips

Gepubliceerd op 11-10-2017

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Het vriest dat het kraakt en je auto wil niet starten. Wat nu? Tijdens de koude wintermaanden durft je auto wel eens kuren te hebben. Met de handen in het haar? Start Life lijst 5 typische ‘winterkwaaltjes’ op en vertelt je hoe je ze simpel oplost.

1. Wat doe je als je auto niet wil starten?

Het is ijskoud en je auto wil niet starten. Dat is een probleem dat vaak voorkomt (jammer genoeg!) tijdens de winter. De schuldige? De accu of de autobatterij. Accu’s die vier jaar of ouder zijn, zijn niet meer opgewassen tegen de vrieskoude en weigeren al eens vaker dienst. Bummer! Hoe je je auto bij vriestemperaturen weer aan de praat krijgt, lees je hier. Lukt het nog niet? Dan heb je een set startkabels nodig en heeft de batterij het écht begeven. Klop even bij de buren en vraag om je te helpen. Na enkele minuutjes kan je vast weer vertrekken. Is je accu ouder dan vijf jaar en vertrek je op wintervakantie? Best even langs de garage gaan, zij vervangen waarschijnlijk de oude batterij door een nieuw model.

2. Wat als de ruiten helemaal bevroren zijn?

Grmbl, je ziet geen steek door je autoruiten. Hoewel de verleiding misschien groot is, is vertrekken met bevroren of aangedampte ruiten geen goed idee. Dat is ronduit gevaarlijk. Ga je ruiten voor je vertrekt te lijf met een antivriesspray (of je maakt ‘m makkelijk zelf) die het bevroren oppervlak ontdooit. Je kan ook altijd een afdekscherm gebruiken. Dat plaats je ‘s avonds op de voorruit en haal je voor je vertrek van de ruit. Want je zeker niet mag doen, is een emmer heet water over je raam gooien. Deze methode heeft misschien wel een effect, maar het kan ook scheurtjes veroorzaken in het raam. En da’s ook niet om mee te lachen.

3. Wat als je het gevoel hebt dat je grip verliest op de baan?

Bang om tijdens de winter een slippertje te maken met je auto? Wanneer je in deze situatie terechtkomt, is het belangrijk om het voertuig weer snel onder controle te krijgen. Dat doe je door je voet van de gas te halen en niet te hard te remmen. Laat de auto maar rustig schuiven (lijkt misschien wel een beetje scary) en concentreer je op het sturen. Hou je handen altijd aan het stuur.

Wil je meer technieken leren? Dat kan! Een slipcursus vertelt je alles wat moet weten. Of je nu pas achter het stuur zit of al een eeuwigheid je rijbewijs hebt: de instructeurs leren je hoe je moet omgaan met je wagen op gladde wegen. Bovendien tonen ze hoe je anticipeert en reageert op slippen in de sneeuw of op een nat wegdek. Onder meer bij FEBIR volg je een stage om je rijtechniek te verbeteren én je leert om gepast te reageren op noodsituaties. Wist je al dat Ethias, binnen het Ethias Young Drivers-pakket, je tot € 50 terugbetaalt van deze cursus? Bingo!

Gerelateerde artikels

4. Wat als het slot blokkeert?

Neeeee! Dit kun je echt niet menen! Je hebt de autosleutel in het sleutelgat gestoken om de deur te openen en het slot blokkeert. Start Life verklapt je een trucje om dit onheil te voorkomen: plak een stuk plakband over de slotopening. Of je koopt grafietpoeder of grafietspray (in de doe-het-zelfzaak) en je spuit het goedje in het mechanisme van het slot. Dit poeder (of de spray) zorgt ervoor dat er zich geen water kan verzamelen in het slot. Bij vriestemperaturen zal het water niet bevriezen en zal je de sleutel makkelijk in het slot kunnen steken. Voor een nog beter resultaat combineer je de plakband en het grafietpoeder. No way dat je dit soort fratsen nog snel zal voorhebben. Olé!

5. Wat als je op wintervakantie vertrekt?

Trek je met je eigen auto naar de bergen? Dan raden we je aan om winterbanden én sneeuwkettingen te voorzien. Winterbanden zijn in deze gebieden geen overbodige luxe. Daarnaast zijn sneeuwkettingen verplicht op het moment dat het echt te ‘grellig’ wordt of wanneer je simpelweg de berg niet kan oprijden door de sneeuw. Dan zal je maar wat blij zijn dat ze in je koffer liggen. Tip: oefen thuis al eens om de kettingen op de banden te leggen. Dat bespaart je heel wat geklungel in de bergen!

Wil je helemaal gerust de baan op in de winter?

Voor de temperaturen onder het vriespunt zakken, kan je voor de zekerheid altijd een afspraak maken met je garagist voor een nazicht. Hij kijkt na of je wagen klaar is voor de (soms harde) kuren van de winter. Als je dat wenst, plaatst de garagist ook winterbanden op je auto. Dit soort banden zijn aan te raden wanneer de temperatuur zakt onder de 7°C. Ze hebben een speciale rubbersamenstelling en het profiel is aangepast op ijs en sneeuw. De grip van dit soort banden blijft maximaal, waardoor je veilig over winterse wegen rijdt.