Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

We verliezen allemaal 6 procent van onze tijd aan files

Gepubliceerd op 25-07-2016

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Wie elke dag pendelt of regelmatig de auto neemt, verliest 6 procent van zijn tijd aan files. Met vertraagd verkeer erbij kom je al snel aan 10 procent. Het aantal verliesuren verschilt sterk van regio tot regio. Dat blijkt uit een onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse regering.

Het aantal verliesuren wordt berekend op basis van je snelheid. Als je gemiddelde snelheid onder de 90 procent van de normale snelheid daalt, wordt dit aanzien als vertraagd verkeer. Als die daalt onder de 50 procent van de snelheid die je mag, wordt dit als file gerekend.

Gerelateerde artikels

De cijfers van het aantal verliesuren door files zijn de afgelopen jaren wel relatief stabiel gebleven. In 2010 verloor de Vlaming 6,3 procent van zijn tijd aan files, terwijl dit in 2010 6,6 procent was. Als het vertraagd verkeerd wordt meegerekend, kom je aan 10,2 procent in 2010 en aan 10,49 procent in 2014. Dit blijkt uit een analyse van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW).

Dit zijn de Vlaamse gemiddelden. De cijfers verschillen enorm van regio tot regio. In Brussel loopt het aantal verliesuren in de file op tot maar liefst 11 procent en in Gent is dit ‘slechts’ 2 procent.