Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© Shutterstock

Alles wat je moet weten over het 3-6-9-contract

Gepubliceerd op 05-12-2017

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Als je een woning of appartement huurt, zet je je krabbel onder een huurcontract. Dit contract heeft een termijn: kort of lang. In de volksmond spreekt men nog steeds van een 3-6-9-contract, maar hoe zit dat nu precies in elkaar? Start Life spit het voor je uit.

Denk je bij een huurcontract ook meteen aan cijfers? Een 3, 6 en 9 om precies te zijn? Da's niet verwonderlijk: het 3-6-9-contract is een contract dat goed ingeburgerd is. Hoewel iedereen denkt dat huurcontracten nog steeds volgens het 3-6-9-principe verlopen, moeten we je teleurstellen. De huurwetgeving heeft ook niet stilgezeten en er is het een en ander veranderd. Zo spreken verhuurders en immokantoren nu van een huurovereenkomst van korte en lange duur. Whut?!

Een contract van korte duur: drie jaar op beide oren slapen

In de huidige huurwetgeving staan twee soorten huurovereenkomsten beschreven. Eerst heb je de huurovereenkomst van korte duur. Dit contract is geldig voor een duur van drie jaar of minder. Dit soort contract mag je niet vervroegd beëindigen. Ben je de liefde van je leven tegen het lijf gelopen? Dan gaat dat samenwonen toch nog eventjes moeten wachten … Maar ook de verhuurder van je appartement of huis mag het contract niet zomaar binnen de drie jaar verbreken.

Er is wel een uitzondering: heb je in het contract een clausule opgenomen of gaan beide partijen akkoord met de verbreking? Dan kan niemand jullie tegenhouden. Goed om te weten: een huurcontract van korte duur mag slechts éénmaal verlengd worden, anders wordt het automatisch omgezet naar een contract van negen jaar.

Contract van lange duur: wasda?

Daarnaast bestaat er ook een contract van lange duur. Dat is een overeenkomst van meer dan drie jaar en wordt automatisch beschouwd als een contract van negen jaar. Het contract wordt stilzwijgend verdergezet. Vandaar dat men in de volksmond nog steeds 3-6-9 blijft gebruiken. Een contract van lange duur loopt standaard negen jaar en in drie etappes van drie jaar. Kan je nog volgen? ;) Drie, zes en negen komen terug in de huurwetgeving wanneer het gaat om het opzeggen van het contract:

  1. De huurder mag het contract altijd vroeger stopzetten. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Tijdens het eerste jaar ben je drie maanden huur verschuldigd aan de eigenaar. Tijdens het tweede jaar twee maanden huur en tijdens het derde jaar één maand huur. Na drie jaar hoef je geen opzegvergoeding meer te betalen. De opzegtermijn van drie maanden blijft wél gelden. Nog even dit: wanneer het contract niet geregistreerd is, kan je als huurder op elk moment zonder vooropzeg of schadevergoeding vertrekken.
  2. Wil de verhuurder in het huis komen wonen? Of plant hij grote werken aan het pand waardoor je er niet kan blijven wonen? Dan heeft hij een goede reden om het contract vervroegd te verbreken. Let wel: de verhuurder moet je altijd 6 maanden op voorhand op de hoogte brengen. En werken mag hij enkel uitvoeren na het einde van elke driejarige periode. Heeft de verhuurder geen geldige reden om je uit het pand te zetten? Dan moet hij jou een schadevergoeding betalen: hij is je een bedrag verschuldigd van negen maanden huur (aan het einde van de eerste drie jaar) of zes maanden huur (na zes jaar).

Een heel leven lang huren. Kan dat?

Wist je dat er ook huurcontracten voor het leven bestaan? Bij dit soort contract eindigt de overeenkomst bij het overlijden van de huurder. Bovendien kan enkel de huurder, en niet de verhuurder, het contract beëindigen. Tenzij het anders in het contract genoteerd staat.

Huurcontracten hebben geen geheimen meer voor jou. ;) Heb je wel nog vragen over de huurdersverzekering? Kom hier te weten of dit verplicht is of niet. Of heb je al verhuisplannen? Dan kom je hier te weten welke verzekeringen je zeker niet mag vergeten!