Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

Wat is een ‘plaatsbeschrijving’?

Gepubliceerd op 17-08-2016

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

De eigenaar van je huurwoning zal je vragen om een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te stellen. Een wat?

Een plaatsbeschrijving is verplicht en wordt toegevoegd aan je huurcontract. Maar wat houdt dat nu precies in? Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerd document waarin de verschillende ruimtes van je huurwoning worden beschreven. In dit document worden alle gebreken opgelijst. Barsten in het raam of krassen op de deur? Vermeld het op de plaatsbeschrijving. Zo vermijd je achteraf discussies.

Haal het vergrootglas maar boven!

Een plaatsbeschrijving stel je op in de eerste maand dat je in het huis bent ingetrokken. Maar eigenlijk wacht je best zo lang niet. De plaatsbeschrijving pen je best neer op het moment dat de woning nog niet bewoond is. Hoe ga je te werk? Samen met de eigenaar, of een vertegenwoordiger, loop je rond in elke kamer. Vervolgens ga je elk hoekje inspecteren. En dat tot in het kleinste detail.

Nadat je samen tot een akkoord bent gekomen, en alle details op papier staan, ondertekenen beide partijen het document. Dit document voeg je vervolgens toe aan het huurcontract.

Een expert aan het werk

Heb jij of de eigenaar eigenlijk geen tijd voor een uitgebreide plaatsbeschrijving? Of wil de verhuurder het document door een professional laten opmaken? Dan kan er een expert, bijvoorbeeld een landmeter, aangesteld worden. Deze specialist zal dan in jullie plaats een plaatsbeschrijving opstellen. Jij en de verhuurder betalen hiervoor elk de helft van de kosten. Reken al snel op een paar honderd euro!

Ik vertrek!

Heb je het huis van je dromen gevonden en sta je op het punt om te verhuizen? Dan zal de eigenaar teruggrijpen naar de plaatsbeschrijving. Zo kan hij controleren of je alles in de correcte staat hebt achtergelaten. Net zoals in de plaatsbeschrijving staat beschreven. Da’s goed nieuws, want dan krijg je van je bank je huurwaarborg terug. Is er toch een probleem of is de huisbaas niet tevreden over de staat van de woning? Dan zullen jullie samen rond de tafel moeten gaan zitten en het probleem oplossen.

Joepie, je hebt de huurwoning van je dromen gevonden! Denk je ook even aan de verzekeringen? Loop gerust even langs bij Ethias. Zij hebben het geknipte pakket voor jou als jonge huurder.

Het Ethias Starter Pack: da’s een pak voordelen voor jonge huurders zoals jij!

Ik ga ervoor