Lees meer

Je eerste auto Autoproblemen
Volgende artikel

© iStock

Wat is een omniumverzekering? En wanneer neem ik deze het best?

Gepubliceerd op 27-07-2016

Je eerste auto Autoproblemen

Misschien heb je net een nieuwe auto gekocht, of ben je volop aan het rondkijken voor een goede aankoop. Leuk! Maar dan kom je automatisch ook bij de volgende belangrijke vragen: Is het in mijn situatie wel nodig om extra verzekeringen af te sluiten? En zo’n omniumverzekering bijvoorbeeld, is dat iets voor mij?

Iedere wagen moet verzekerd zijn voor schade die de auto bij anderen kan aanrichten. Als je bijvoorbeeld een ongeval hebt en in fout bent, vergoedt de verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid de schade bij de tegenpartij.

Wat is dat, een omniumverzekering?

Je kan daarnaast ook een extra omniumverzekering afsluiten. Die gaat veel verder dan de verplichte verzekering. Belangrijk om te weten is dat bij een omniumcontract ook de schade aan jouw auto wordt terugbetaald, zelfs als jij in fout bent. Ook als je slachtoffer bent van schade met vluchtmisdrijf, worden de herstelkosten vergoed. Bovendien ben je met een omniumverzekering gedekt voor alle schade door natuurkrachten. Denk bijvoorbeeld maar aan een sterretje in je voorruit door een steentje, een aanrijding met een dier of het uitbranden van je auto door blikseminslag. Sommige verzekeraars vergoeden daarnaast ook de schade door vandalisme en het verlies van je auto door diefstal.

Wel belangrijk om te weten is dat lichamelijke schade bij de bestuurder niet wordt gedekt door een omniumcontract. Ook voor juridische bijstand na een ongeval moet je een aparte verzekering afsluiten. Bovendien komt een omniumverzekering niet tussen bij normale slijtage van je wagen, zoals het vervangen van je banden.

Daarnaast kijk je best ook altijd goed naar de voorwaarden in je polis, zeker als je verschillende verzekeraars gaat vergelijken. Aangezien omniumverzekeringen niet verplicht zijn in ons land, kan elke verzekeringsmaatschappij een eigen invulling geven aan de lijst van situaties waarin je verzekerd bent. En dat kan soms nare verrassingen opleveren wanneer je je verzekering wil aanspreken. Bovendien heb je bij heel wat contracten te maken met een zogenaamde franchise.

Gerelateerde artikels

Wanneer neem ik het beste een omniumverzekering?

Als je een nieuwe auto koopt, gaat het bijna altijd om een serieuze investering. Om te vermijden dat je deze grote som kwijtspeelt bij een perte totale na een ongeval in fout, is het altijd het beste om de eerste vier jaar een omniumverzekering af te sluiten. Daarnaast wordt aangeraden om een omniumcontract te hebben voor de volledige periode waarop je autolening loopt.

Is je wagen ouder dan vier jaar, of is de autolening volledig afbetaald? Dan is het financiële risico minder groot en kan je ervoor kiezen om geen omniumverzekering af te sluiten. De wagen is dan immers al heel wat in waarde gedaald. Een goed alternatief op dat moment is te kiezen voor een zogenaamde ‘kleine omnium’ of ‘mini omnium’. Deze goedkopere variant is nog altijd een grote meerwaarde naast je wettelijke verzekering.

Wat is een ‘kleine’ omnium? En waarin verschilt het van een volledig omniumcontract?

Een ‘kleine omnium’ verzekert je tegen de hierboven al aangehaalde schade aan je auto door natuurkrachten. Dit is met name interessant voor glasschade door steenslag. Wat ze dan weer niet vergoedt, is schade aan je eigen wagen indien je in fout bent.