Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© Pexels

Huur je? Dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de huurindex

Gepubliceerd op 06-04-2018

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Hoor je het donderen in Keulen wanneer we het woordje ‘huurindex’ laten vallen? Geen paniek: Start Life legt je haarfijn uit wat dit voor jou als huurder betekent. Tenslotte gaat het om geld, jouw geld als huurder van een woning. Klaar voor een spoedcursus? Let’s go!

Huurindexatie, wasda?

© Giphy

De eigenaar van een huurwoning heeft het recht om de huurprijs elk jaar aan te passen aan de consumptieprijzen. Zo kan hij zijn koopkracht beschermen tegen de inflatie. Euhm, whut? Wel, simpeler uitgelegd: het leven wordt steeds duurder. Als de huisbaas zijn eigendom tien jaar lang zou verhuren aan dezelfde prijs, dan is zijn huuropbrengst steeds minder waard. Heel concreet: met het huurgeld dat hij verdient, kan hij steeds minder producten in de supermarkt kopen. Hier heeft de regering iets op gevonden. Om ervoor te zorgen dat zijn huurinkomst evenredig is met de prijsstijgingen in de markt, werd de indexatie in het leven geroepen. Volgens de woninghuurwet mag hij elk jaar de huurprijs indexeren. Voor jou als huurder betekent dat dat je huur elk jaar een beetje stijgt. Nog mee? Top! Tijd voor de volgende stap: de berekening. Want wat jij vooral wil weten is met hoeveel je huur zal stijgen.

Rekenen, rekenen, rekenen!

© Giphy

Om de indexatie te berekenen, maakt de huurbaas of het immokantoor een klein rekensommetje. Ze baseren zich hiervoor op de gezondheidsindex. Dat is een index die prijsschommelingen op de markt weergeeft. Stel: je staat met een volle winkelkar aan de kassa in een supermarkt. Kost de inhoud van je kar dan evenveel als het jaar ervoor (met exact dezelfde producten)? De gezondheidsindex pluist dit uit, maar houdt geen rekening met de prijzen van tabak, alcohol, benzine en diesel. Verder gaan we je niet bombarderen met technische info over de berekening, maar weet dat een rekensommetje met de gezondheidsindex aangeeft hoeveel de huurbaas je huur maximaal mag verhogen.

Tip: wil je weten of de berekening van het immokantoor of de huurbaas wel klopt? Goed nieuws: de overheid heeft een huurcalculator ontwikkeld. Hiermee kan je in enkele klikken de geïndexeerde huurprijs online berekenen. Als ze jou in de luren willen leggen, zullen ze toch vroeger moeten opstaan. ;)

Gerelateerde artikels

Mag de huurbaas op élk moment de huur indexeren?

© Giphy

Eén keer per jaar mag de huurbaas de huurprijs indexeren. Een indexering gebeurt nooit automatisch, dus hij zal wel een post-it in zijn agenda moeten plakken. Is hij het vergeten? Pech voor hem, goed voor jou. ;) De indexering van het volgende jaar ga je dan wel net iets harder voelen … De eigenaar van de woning is verplicht om de indexatie altijd schriftelijk te melden. Een aangetekend schrijven is niet nodig, een gewone brief is voldoende. Maar bij een aangetekend schrijven is er natuurlijk wel een bewijs van verzending.

Goed om te weten: de indexering hoeft niet bij de start van het nieuwe kalenderjaar te gebeuren. De huurders worden op de hoogte gebracht na de verjaardag van hun contract door de eigenaar of het immokantoor. Wanneer is dat dan precies? Wel, kijk even mee: jij en je lief ondertekenen het huurcontract op 22 januari 2016. Dan mag de verhuurder pas vanaf 22 januari 2017 de huur indexeren. Let op! Als de verhuurder de huurindex vergeet, kan hij maar drie maanden teruggaan in de tijd om de extra huur te vorderen. Ons advies: kijk dit altijd goed na en sta op je strepen.

Kan de huurprijs van een woning eigenlijk ooit dalen?

© Giphy

Jup, dat kan. In dat geval spreken we niet van inflatie, maar deflatie. Dat wil zeggen dat het leven weer wat goedkoper wordt. De basishuurprijs (zoals afgesproken op het contract) blijft ongewijzigd, maar door de indexatie in een tijd van deflatie zal de huurprijs dalen. In het verleden is het al een keertje gebeurd dat de huurprijs daalde. In 2009 was er een tijdelijke deflatie. Dat was goed nieuws voor huurders van wie de huurprijs net op dat moment geïndexeerd werd. Zij zagen hun huur dalen. Onthou wel: deflatie is meer een uitzondering dan een regel. Maar … je weet nooit natuurlijk. ;)

De huurindex is één ding, maar er zijn nog andere dingen waarvan je als huurder op de hoogte moet zijn. Het allerbelangrijkste zijn de huurwetten. Ze vertellen je wat je rechten en plichten zijn als huurder. Kom hier alles te weten over huurwetten.