Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© Pexels

Het abc van de lampjes op je dashboard

Gepubliceerd op 01-02-2018

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Wanneer er plots een lampje van je dashboard opflikkert, heb je de reflex om je wagen zo snel mogelijk aan de kant te zetten. Maar zoveel paniek, is dat wel nodig? Keep calm: Start Life legt de betekenis van de 7 belangrijkste lampjes op je dashboard uit. Zo blijf je de volgende keer helemaal zen.

1. Olie

Dit lampje geeft aan dat je oliepeil te laag staat. Doorrijden is een groot risico: de kans op een beschadigde motor stijgt met de minuut. Check snel het oliepeil. Te hoog? Even aftappen. Te laag? Even bijvullen. Blijft het lampje nog steeds branden? Neem dan contact op met je garage.

2. Brandstof

Jup, jij moet dringend gaan tanken. Het brandstofniveau in de wagen is véél te laag. Vanaf het moment dat dit lampje brandt, rijd je op de reservetank. Het bereik hiervan is beperkt. Snel actie ondernemen is de boodschap!

3. Remmen

Trek je je handrem op? Dan gaat dit lichtje automatisch branden. Licht het lampje op tijdens het rijden? Dan is er iets mis met je remmen. Misschien is er te weinig remvloeistof in het reservoir, is er slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Twijfel geen seconde, zet je auto aan de kant en controleer de remvloeistof. Is dat niet het probleem? Bel dan om hulp.

4. Motor

Oeps, er is een probleem met de motor of de elektronica die de ontsteking aanstuurt. Dit is geen goed teken. Zet de wagen aan de kant, draai de motor uit en wacht enkele minuten. Start de motor opnieuw. Blijft het lichtje branden? Controleer dan het peil van de motorolie. Je kijkt best ook even de koelvloeistof na. Lijkt alles in orde? Oef, dan kan je verder. Blijft het lampje knipperen? Dat wijst op een ernstiger probleem: wagen aan de kant en bellen om hulp.

Gerelateerde artikels

5. Koelvloeistof

De koelvloeistof in je wagen zorgt ervoor dat de motor niet overhit geraakt. Wanneer dit lampje brandt, bestaat de kans dat de motor te warm wordt. Blijf je verder rijden, dan is de schade vaak erg groot. Controleer eerst en vooral of het koelvloeistofreservoir voldoende gevuld is. Blijft het probleem aanhouden? Contacteer dan zo snel mogelijk de garage.

6. Banden

Sinds 2014 is er een lampje op het dashboard bijgekomen: een controlelampje voor de bandenspanning. Is de spanning van één of meer banden te laag? Dan gaat dit lampje branden. Ook wanneer de banden lek zijn, krijg je een verwittiging. Een goede raad is om op dat moment geen harde rembewegingen of abrupte stuurbewegingen te maken. Lekke band? Dan monteer je het reservewiel. Bandenspanning te laag? Dan stop je even aan een tankstation om lucht bij te vullen.

7. Batterij

Nadat je de motor gestart hebt, zal dit lampje altijd even oplichten. Sla dus niet meteen in paniek. Blijft het langer branden dan normaal? Dat kan wijzen op problemen met de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar. De technische details gaan we je besparen, maar wees gerust: dit lampje duidt niet meteen op acuut gevaar. Ben je toch wat ongerust? Neem contact op met je garage, dat kan nooit kwaad.

3 redenen waarom je een lampje ALTIJD serieus moet nemen

© Giphy

Een brandend lampje op je dashboard wil je iets vertellen. Neem elke waarschuwing serieus. Er zijn 3 risico’s waarvoor de lampjes je alarmeren:

  • Je eigen veiligheid én de veiligheid van andere bestuurders komt in gevaar. Stel je voor dat je remmen het plots niet meer doen: het lampje vertelt je eerst dat je naar de garage moet. Doen, dus.
  • Je riskeert hoge reparatiekosten! Negeer je het lampje, dan stijgt de kans op een hoge rekening bij de garage. Wist je bijvoorbeeld dat te weinig olie ervoor kan zorgen dat de motor onherstelbaar beschadigd wordt? Hup, naar de garage!
  • Je staat plots stil langs de kant met pech. Dat betekent oponthoud, een vervelende situatie, veel telefoontjes, een onveilige situatie en een hoop extra kosten.