Lees meer

De eerste keer huren
Volgende artikel

© Pexels

Trek je uit je huurwoning? Dit zet je in je opzegbrief

Gepubliceerd op 06-08-2018

De eerste keer huren

Trek je de deuren van je huurwoning achter je dicht? Dan moet je de verhuurder hiervan op de hoogte brengen. Dat doe je met een opzegbrief. Weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Met dit voorbeeld schrijf je ‘m in 1, 2, 3!

Ga je verhuizen omdat je bij je lief gaat wonen? Of omdat je voor een tijdje teruggaat naar je ouders? Wat de reden ook is, je moet je huisbaas op de hoogte brengen van je plannen. Wil je nu naar je gsm rennen om hem op te bellen? Kom dan maar even op je stappen terug, want dat is niet de officiële manier om een huurcontract te beëindigen. De juiste manier is via een opzegbrief.

Vertrek je uit je huurwoning? Vergeet de opzegbrief niet

© Giphy

Nu, zo’n opzegbrief: wat moet daar eigenlijk allemaal in staan? In dit document moet je je persoons- en adresgegevens vermelden, net zoals de start- en einddatum van de opzegtermijn. Je mag een opzegbrief op elk moment verzenden, al hangen daar wel andere gevolgen aan vast.

Zo moet je rekening houden met een opzegtermijn. Als je als huurder een huurcontract stopzet, bedraagt die 3 maanden. In deze maanden moet je ook nog huur betalen. Maar op zich is dat wel handig, dan heb je rustig de tijd om je spullen te pakken en de verhuis te regelen. Komt de eigenaar zelf in het huis wonen? Dan gelden er andere regels: dan krijg je in totaal 6 maanden de tijd om te verhuizen. In dat geval hoef je zelf geen opzegbrief te versturen.

En dan is er nog iets belangrijks. Als je je huurcontract binnen de eerste drie jaar verbreekt, dan moet je de verhuurder een opzegvergoeding betalen. Meer informatie over de opzegtermijn en opzegvergoeding lees je hier.

Aangetekend, moet dat echt?

© Giphy

Daar kunnen we een simpel en duidelijk antwoord op geven: ja. Een opzegbrief verstuur je altijd aangetekend via de post. Zo heb je een bewijs dat de opzegbrief op tijd verzonden werd én dat de verhuurder ‘m ontvangen heeft. Dat zorgt voor gemoedsrust want je weet nooit of er nadien nog een discussie ontstaat met de verhuurder.

Gerelateerde artikels

Voorbeeld van een opzegbrief

Nu is het tijd om de theorie in de praktijk om te zetten. Vind je het toch een beetje lastig om zelf een opzegbrief op te stellen? Met deze voorbeeldbrief helpt Start Life je op weg. Hierop kan je je baseren, al moet je de gegevens nog wel aanpassen. Anders kijkt je huisbaas vast raar op wanneer hij je brief opent.

© Giphy

Doe inspiratie op met deze opzegbrief.