Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

Top of flop? Hier zijn vijf zotte voorstellen om de files te verminderen

Gepubliceerd op 20-07-2016

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Elke dag hetzelfde liedje, die files. Wanneer gaan ze nu eens met échte oplossingen komen? Wel, blijkbaar zijn er mensen die er al over nagedacht hebben. Hier zijn vijf voorstellen om de files te verminderen, het ene al wat gekker dan het andere:

##poll##

1. De snelweg verbreden

© Skyscrapercity

Eigenlijk de simpelste oplossing: meer wegen. In het klein, zoals het omvormen van pechstroken. Of in het groot, zoals het bouwen van een tweede verdieping.

##poll##

Top of flop? Goed op korte termijn, maar een probleem op lange termijn. Tijdelijk zullen de files wel oplossen. Maar het zal extra verkeer aantrekken, en over een paar jaar staat alles weer stil zoals voordien.

##poll##

2. Allemaal aan dezelfde snelheid rijden

© Wikipedia

##poll##

Denk aan het vroegere blokrijden naar de kust op zomerdagen, maar dan overal. Het wisselen van rijstrook, samen met de verschillende snelheden, zorgt ervoor dat je moet remmen. En dat maakt dat er files ontstaan.

Top of flop? Met cruisecontrol is dit perfect mogelijk natuurlijk. Maar toch lijkt het moeilijk om te doen, de hele tijd achter dezelfde auto blijven hangen. De autorit wordt saai, en het maakt je vermoeid en verstrooid. Het zorgt alleen maar voor extra gevaren dus.

Gerelateerde artikels

3. De auto’s kleiner maken

© Car Magazine UK

Kleinere auto’s, dat betekent meer auto’s op dezelfde oppervlakte. Gevolg: kortere files. Makes sense. En het beste van al is: ze bestaan al. Formule 1­designer Gordon Murray bedacht in 2010 de Minicar: zo compact dat er drie van passen op één parkeerplaats, en twee naast elkaar op één rijstrook. Wel nog maar een prototype, maar ooit misschien in productie, wie weet?

Top of flop? Het lijkt toch niet de beste oplossing. Heel wat mensen rijden inderdaad op hun eentje naar het werk. Maar, en nu komt het: ze gaan er net zo goed hun wekelijkse boodschappen mee doen en de kroost mee ophalen van de hockeyclub. Lukt hiermee niet. Trouwens, remember hoe het de Smart is vergaan?

##poll##

4. Weg met de bestuurder!

© iStock

Wat als we niet naar de wegen of de auto kijken, maar naar de bestuurders zelf? Ze nemen vaak slechte beslissingen (denk maar aan het fout ritsen), rijden te snel, enzovoort. Weg ermee!

Top of flop? Lang niet zo’n slecht plan, maar we zien het niet direct lukken. Zelfrijdende auto’s zijn nog volop in ontwikkeling. Kijk maar naar Google. Wat wel al kan en gebeurt, zijn technologische snufjes zoals zelf remmende en zelf parkerende auto’s, of hulp bij filerijden.

5. Of waarom ook niet: je auto gewoon wegdoen

© Flickr

Waarom niet drastisch zijn. Zonder auto’s geen files. Geen files zonder auto’s.

Top of flop? Onhaalbaar. We kunnen natuurlijk wel allemaal wat minder rijden, maar de auto volledig bannen lijkt wat veel. Trouwens, die lege wegen gaan alleen maar uitnodigen tot autorijden. En dan is het terug naar af.