Lees meer

De eerste keer huren Huurproblemen
Volgende artikel

© Unsplash

Met deze tips krijg je je huurwaarborg volledig terug

Gepubliceerd op 06-06-2018

De eerste keer huren Huurproblemen

Vertrek je uit je huurwoning? Dan wil je maar wat graag je huurwaarborg terug. Start Life geeft keiveel handige tips om je felbegeerde centen weer in handen te krijgen. Daarnaast vertellen we je ook wat je moet doen wanneer de huisbaas weigert om de waarborg terug te geven. Knap lastig, maar er zijn oplossingen.

Verhuis je binnenkort naar een nieuwe stek? Dan wil je vast je huurwaarborg terug. Maar! Eigenlijk moet je al vanaf het begin van het huurcontract bezig zijn met je waarborg. Klinkt misschien wel een beetje gek, denken aan je vertrek terwijl je nog maar net in het huis woont, maar toch: onze raad is goud waard! En dat mag je vrij letterlijk nemen. Zo verhogen deze tips de kans dat jij je huurwaarborg volledig terugkrijgt. Start Life maakt een onderscheid tussen 3 fases: voor je in het huurpand trekt, wanneer je er woont en het moment dat je vertrekt. Lees even mee!

Hier hou je best rekening mee voor je je intrek neemt in het huis:

 1. Laat ALTIJD een plaatsbeschrijving opstellen op het moment dat je het pand betrekt. Zo heb je bewijs in handen dat bepaalde schade al aanwezig was in de woning.
 2. Vraag een expert (landmeter, immo-expert of architect) om de plaatsbeschrijving op te stellen. Regel dit niet tussen huurder en verhuurder, daar komt vast ambras van. De prijs voor een plaatsbeschrijving door een expert ligt tussen de 200 en 300 euro. Huurder en verhuurder delen dit bedrag.
 3. Vraag aan de expert om foto’s toe te voegen aan de plaatsbeschrijving. Zo heb je achteraf visueel bewijs dat die barst in de vloer al aanwezig was toen je je intrek nam in het pand. Niet jouw fout dus!

Dit doe je wanneer je in het pand woont:

 1. Boor geen gaatjes in de muur. Je hoeft al lang geen boormachine meer te hebben om kadertjes op te hangen. Zo bestaan er tegenwoordig heel wat alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan zelfklevende fotolijststrips of dubbelzijdige kleefpads.
 2. Maak regelmatig de keuken schoon. Is de oven vies en vuil? Poets dit toestel regelmatig. Ook andere keukentoestellen, zoals het kookvuur en de vaatwasser, hou je best schoon. Dat zal je achteraf heel wat werk besparen!
 3. Ontkalk je badkamer. In stromend water zit altijd (een beetje) kalk. Kalk tast na een tijdje de douchekop of badkraan aan. Ook je wc is gevoelig voor kalk. Vergeet daarom niet om regelmatig je wc/bad/douche/kranen/lavabo te ontkalken. Dat ziet er plots héél netjes uit!
 4. Vergeet niet om de zolder en kelder ook een schoonmaakbeurt te geven. Zolders en kelders gebruiken de meeste mensen als opslagruimte. Ook jij hebt je snowboard en doos met knuffels tijdens de verhuis op zolder gesmeten. Je komt hier niet dagelijks, maar toch is het belangrijk om ook deze ruimtes schoon te houden. Dat zal je achteraf werk uitsparen.
 5. Rook niet binnen. Binnen roken is niet oké. Zo is het niet enkel onaangenaam voor je huisgenoten, maar zorgt het ook voor plekken op muren en gordijnen. Rook zorgt voor een donkere, bijna zwarte waas. Niet leuk en moeilijk om weer proper te krijgen!
 6. Hou je tuintje netjes. Wie een tuintje heeft, weet dat hier af en toe in moet gewerkt worden. Doe je dat niet, dan heb je daar achteraf dik spijt van. Het onkruid groeit overal (zelfs op het terras!) en nu moet jij dat schoonmaken. Je had liever op een terrasje gezeten met je vrienden … Een gouden raad: hou de tuin netjes en maak hier minstens één keer per maand tijd voor.
 7. Meld alle nieuwe gebreken. Gaat er plots iets stuk in je huurhuis? Is er iets mis met de verwarmingsketel of komen er barsten in de muur? Aarzel niet om je huisbaas op te hoogte te brengen. Dat is superbelangrijk: niet enkel voor je eigen comfort, maar ook voor je waarborg. Zo is de kans groot dat wanneer je niet tijdig naar je huisbaas gaat, je zelf zal opdraaien voor de kosten (door nalatigheid). Dus: bellen maar!

Gerelateerde artikels

Het pand is leeg en je staat op het punt om de sleutels af te geven:

 1. First things first: haal je mooiste poetsoutfit maar al uit je kast. Want het allereerste wat je moet doen nu het huis leeg is, is kuisen. Zeemvellen en dweilen for the win!
 2. Voor de expert zijn nazicht doet, maak jij eerst zelf nog een rondje in je huis. Een vuile plek op de vloer? Haal de schuurborstel boven. Gaatjes in de muur? Maak ze weer dicht. Al deze kleine ingrepen maken het huis weer helemaal netjes.
 3. Wanneer laat je de expert langskomen? Wel, dat doe je best op de dag dat je de sleutel teruggeeft aan de verhuurder. De woning is helemaal leeg en net - van boven tot onder - schoongemaakt. Dat geeft een goede indruk en toont dat jij de woning altijd goed onderhouden hebt.

En wat doe je als de verhuurder je waarborg niet wil terugbetalen?

© Giphy

Je hebt er alles aan gedaan om de woning netjes en proper achter te laten. Toch doet de verhuurder moeilijk en wacht hij om je huurwaarborg terug te geven. Of misschien is hij zelfs helemaal niet van plan om de waarborg terug te betalen? Vervelend, want jij kan dat geld best wel gebruiken in je nieuwe stek. Wettelijk gezien moet de verhuurder de huurwaarborg binnen de 2 maanden na het einde van het huurcontract terugstorten. Heb je schade, dan kan het wel zijn dat er een deel van de waarborg wordt ingehouden. Maar dat zal hij dan wel even met jou bespreken.

Laat de eigenaar op zich wachten en gaat hij over deze termijn? Dan kan je een eerste aanmaning sturen via een aangetekende brief. Herhaal deze stap indien nodig. Hij blijft weigeren? Of het blijft stil? Dan kan je naar de griffie van het vredegerecht gaan. Dat doe je in de gemeente of stad waar de huurwoning gelegen is. Zij zullen samen met jou een bemiddelingsprocedure of juridische procedure opstarten. Natuurlijk duimen we met je mee dat het nooit zover hoeft te komen.