Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© iStock

Thank God for huurwetten! Dit is wat je moet weten

Gepubliceerd op 20-07-2016

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Er komt een dag waarop je je vleugels uitslaat en je ouderlijk huis verlaat. Freedommmm! Maar let op: er komt natuurlijk meer bij kijken dan gewoon de deur achter je dicht te trekken en je te installeren in je nieuwe stek. Als je beslist om te gaan huren, zijn er namelijk een aantal huurwetten die je best even doorneemt.

Huurwetten zijn er uiteraard niet voor niks. Ze zijn vooral bedoeld om jou, de huurder, te beschermen en louche zaakjes te voorkomen. Ze geven duidelijk aan wat de rechten en plichten zijn voor zowel de huurder als de verhuurder. Die wetten zijn dus ook van belang als er een huurcontract wordt opgesteld. Hier zijn een aantal belangrijke huurwetten op een rijtje gezet.

Publieke bekendmaking

Eerst en vooral moet een verhuurder sowieso publiek bekendmaken hoeveel de huur van de woning bedraagt. Hij moet dat niet alleen in krantenadvertenties of op immobiliënwebsites doen, maar ook op eventuele panelen of affiches die hij aan de buitenkant van de woning ophangt. Plus: hij moet duidelijk maken wat de gemeenschappelijke kosten zullen zijn. Het is niet alleen belangrijk dat de exacte prijs in het uiteindelijke huurcontract komt te staan, maar ook welke onderdelen van de woning precies tot die verhuur behoren. Anderzijds moet je als huurder ook weten dat je de woning niet zomaar mag gebruiken als handelspand. En je mag ook geen al te grote renovatiewerken doen waardoor het uitzicht van de woning compleet anders is dan voor je er introk.

© iStock

Gerelateerde artikels

Gebruik je woning ‘normaal’

Er is een wet die zegt dat je als huurder de plicht hebt om je huurwoning ‘normaal’ te gebruiken. Klinkt vreemd, maar hier komt het op neer: je moet de woning goed onderhouden, zoals elke normale persoon dat zou doen. Dat wil dus zeggen dat je de woning moet kuisen, verwarmen en op tijd en stond eens moet verluchten. Geen al te zotte toestanden dus.

Nog een belangrijke plicht van de huurder is dat je 2 maanden huurwaarborg moet betalen. Die waarborg betaal je van zodra het huurcontract is ondertekend. Als je die som niet in één keer kan betalen, kan je die ook in schijven storten op de rekening van de financiële instelling van de verhuurder. Het is mogelijk dat je dan drie maanden huurwaarborg betaalt, maar dat is niet altijd het geval. Deze waarborg mag trouwens ook niet meer bedragen dan drie maanden huur en de huurder moet in maximaal drie jaar deze waarborg samenstellen door maandelijkse afbetalingen. In beide gevallen, wanneer het huurcontract afloopt én als je alle huurwetten goed hebt nageleefd, dan krijg je die waarborg teruggestort. Daarom is het dus belangrijk dat je je woning ‘normaal’ gebruikt en goed onderhoudt.

Wist je dat een huurdersverzekering in België niet verplicht is? Toch ligt dat in de praktijk vaak anders en krijg je pas de sleutel nadat je een huurdersversverzekering hebt afgesloten. Waarom dat zo belangrijk is voor jou én de huisbaas? Kom hier alles te weten over de huurdersverzekering.