Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

Straf! Deze 5 apparaten slorpen energie op (zonder dat je het door hebt)

Gepubliceerd op 05-04-2017

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Er zijn bepaalde toestellen die energie blijven vreten, ook nadat je ze hebt uitgeschakeld. Heb je al eens nagedacht hoeveel verloren energie je op die manier bij elkaar hebt gespaard? Hoog tijd om de strijd aan te gaan! Klaar om deze ‘stille verbruikers’ op te sporen?

1. Een stille energievreter … de tv-decoder

© Giphy

Je tv-decoder in standy-by, dat kost je ongeveer 25 euro per jaar. Zo verbruikt dit apparaat ongeveer 20 watt per uur en tussen de 12 en 14 watt in stand-by. Als je dagelijks 4 uur tv kijkt en het toestel 20 uur in stand-by laat staan, dan loopt je rekening na 365 dagen aardig op.

2. Vergeet je adapters niet!

© Giphy

De gouden regel is om batterij-opladers zo kort mogelijk in het stopcontact te laten zitten. Oudere laders, bijvoorbeeld van een kruimeldief, blijven stroom gebruiken. Zelfs wanneer de apparaten voldoende zijn opgeladen. Moderne laders van een smartphone, laptop of iPad, … stoppen automatisch de stroomtoevoer wanneer het apparaat volledig is opgeladen. Ze koelen ook meteen af.

3. Laat de tv een toontje lager zingen

© Giphy

Hou je van een achtergrondmuziekje wanneer je aan het studeren bent? Of brul je tijdens het opruimen luid mee met je favoriete plaat? Ons advies is om je tv niet te gebruiken voor achtergrondmuziek. Een radio verbruikt hééééééél wat minder en de muziek is minstens even leuk!

4. Ga voor een zuinige koffiemachine

© Giphy

Sommige toestellen, zoals een koffiemachine of een modem, kan je moeilijk helemaal uitschakelen. Ga daarom voor een toestel dat ook in waakstand zuinig is. Het energielabel (van A tot G) vertelt je meer over de energieklasse van het apparaat. Wist je trouwens dat de waakstand mee in het label is opgenomen?

5. Tijd om te dimmen!

© Giphy

Wist je dat dimmers energie blijven verbruiken, zelfs wanneer de lamp niet aanstaat? Zorg daarom voor een schakelaar tussen het stopcontact en de dimmer. Zo vermijd je sluipverbruik. De eenvoudigste oplossing? Gewoon even de stekker van de lamp uit het stopcontact trekken voor je gaat slapen. ;)

Extra tip: een stekkerdoos to the rescue

© Giphy

Sluipverbruik is 10% van het totale elektriciteitsverbruik in huis. Vaak hebben mensen in hun woning verschillende apparaten die echte sluipverbruikers zijn. Bijvoorbeeld een computer in sluimerstand, een tv, een koffiemachine, een oven met digitaal klokje of een dvd-speler. Deze verschillende apparaten blijven steeds energie verbruiken. Een tip is om alle stekkers in een contactdoos te steken met een aan/uit-schakelaar. Voor je de deur uitgaat of gaat slapen, schakel je de stekkerdoos uit.

Besparen is altijd nice, ook op je brandverzekering. Neem daarom je tijd om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Start Life vertelt je hoe je de beste brandverzekering binnenhaalt.