Lees meer

Je rijbewijs behalen
Volgende artikel

© iStock

Steeds minder Belgen behalen hun rijbewijs

Gepubliceerd op 20-07-2016

Je rijbewijs behalen

In ons land worden steeds minder rijbewijzen uitgereikt. Vorig jaar zijn er 2,7 procent minder roze papiertjes afgegeven dan in 2014. Eén van de groepen waar dit het duidelijkst te zien is, zijn de jongeren.

De daling is echter al veel langer bezig. Als we kijken naar 2010, spreken we zelfs van meer dan 10 procent minder. 18 jaar is wel nog steeds de leeftijd waarop wij Belgen het meeste ons rijbewijs halen. Meer dan de helft slaagt voor zijn praktisch rijexamen tussen 18 en 20 jaar. Maar ook hier daalt het aantal. Waarom toch?

Gerelateerde artikels

Niet langer een statussymbool

Volgens Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde zijn er heel wat verschillende oorzaken. Niet alleen bij ons, maar ook in de buurlanden. Zo blijven heel wat jonge mensen na hun studies plakken in de stad waar ze op kot zaten. En daar heb je genoeg aan het openbaar vervoer en de fiets. Een auto? Overbodig. Jongeren die op het platteland wonen blijven wel even vaak gaan voor de vrijheid van een eigen auto. Daarnaast moeten we ook eerlijk zijn. Een eigen auto is niet goedkoop. Niet alleen de aankoop ervan, maar ook alle kosten errond. Kijk maar naar de belastingen, brandstof en de verzekering ervan. Bovendien is het allang geen statussymbool meer.