Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

Pexels

Run je huishouden als een pro: 5 tips

Gepubliceerd op 11-05-2017

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Zijn de verhuisdozen net uitgepakt? Super! Vanaf nu sta je écht op eigen benen. Je doet waar jij zin in hebt. Of toch meestal. Zo staan er soms ook minder aangename taken op het programma. Boodschappen doen, opruimen of poetsen kan je nu niet langer aan je ouders overlaten. Maar we hebben een actieplan! Dankzij deze tips worden lastige taakjes een fluitje van een cent.

1. Hang een to-dolijstje op de frigo of gebruik je smartphone

Je kan véél onthouden, maar heus niet alles. Door de dagelijkse drukte ontsnappen er taken, opdrachten en afspraken uit je hoofd. Schrijf daarom alles op een to-do-lijst. Wie gaat nog even langs de doe-het-zelfzaak voor verf? En wie gaat er nu eindelijk eens die klok aan de muur hangen? Hang het lijstje ook op een opvallende plek in huis. De koelkast is een plek waar je minstens 1 en meestal 3 keer per dag (of meer) passeert. Ideaal dus!

Heb je je to-do-lijst het liefst altijd dicht bij jou in de buurt? Gebruik dan je smartphone als hulpmiddel. Wunderlist is een wonderlijke app die je helpt om alle to do’s op een rij te zetten. Deze app maakt niet alleen handige lijstjes, maar je kan je persoonlijke kattenbelletjes ook delen met anderen. Zo weet je lief meteen dat hij of zij nog snel de strijk moet oppikken bij je ouders. Ook makkelijk om boodschappenlijstjes te maken!

Ga naar de App Store of Google Play om deze app te downloaden.

© Giphy

2. Routine maakt je werk lichter

Routine klinkt oersaai, maar het is de sleutel tot een succesvolle huishoudplanning. Verschoon elke zondag je beddengoed, was elke donderdag de handdoeken en laad elke ochtend de vaatwasser uit. Een planning zorgt namelijk voor rust in je hoofd. En er is nog een pluspunt. Zo gaan deze karweitjes steeds minder tijd in beslag nemen. Je bent beter voorbereid en dat spaart kostbare minuten. Een voorbeeld: elke dag spendeer je een kwartier aan de afwas. Stel je deze taak liever uit? Dan sta je aan het einde van de week misschien wel vier uur achter de spoelbak.

© Giphy

3. Wassen en plassen op een vaste dag in de week

Plassen volgens een planning? Dat wordt moeilijk! Wassen daarentegen, dat kan wel. Laat je was geen drie weken in een hoekje in de badkamer of slaapkamer verkommeren. Plaats om te beginnen al een wasmand in je badkamer. Zo heb je niet in elke kamer een hoopje was liggen, maar verzamel je vuile kleren op één plek. Probeer ook op regelmatige momenten de was te doen en voorkom dat je plots voor een lege kleerkast staat. Zwier het maar op je to-dolijstje!

© Giphy

Gerelateerde artikels

4. Probeer maar één keer in de week langs de supermarkt te gaan

Moet je na je werk of tussen de lessen door soms nog naar de supermarkt spurten? Besef je één minuut voor sluitingstijd dat je een belangrijk ingrediënt bent vergeten? Of nog erger: moet jij elke dag opnieuw de supermarkt binnen om ‘s avonds eten op de plank te hebben? Stop! Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Maak op zaterdagvoormiddag een planning voor de rest van de week. In de namiddag trek je dan naar de winkel om boodschappen te doen. Oef, je hebt weer eten!

Geraak je vandaag toch niet in de supermarkt? Gelukkig vind je in je diepvries nog een portie spaghetti. Saved! Vergeet dus zeker niet om af en toe ‘te veel’ te koken. Zo heb je altijd iets achter de hand (of in de diepvries ;)) voor noodgevallen.

© Giphy

5. Vele handen maken licht werk

Probeer zoveel mogelijk huishoudelijke taken te verdelen tussen jou en je lief. Of verdeel het werk tussen jou en je huisgenoten. Maak een weekschema en duid aan wie verantwoordelijk is voor welk taakje. Wie zet deze week de vuilzakken buiten? Wie kookt het avondeten? En most importantly: wie zorgt voor de late-night snacks? Ieder krijgt zijn of haar taken. Dat spaart tijd én brengt duidelijkheid in je huishouden.

© Giphy