Lees meer

De eerste keer huren
Volgende artikel

© Pexels

Bang dat je je huur niet meer kan betalen? In deze gevallen ontvang je financiële steun van de overheid

Gepubliceerd op 01-02-2018

De eerste keer huren

Samenwonen met je lief of met vrienden heeft héél wat voordelen. Zo delen jullie de maandelijkse kosten zoals de huur, gas en elektriciteit, water, … Maar: wat gebeurt er als één van je roomies niet meer kan betalen omdat hij zijn job is kwijtgespeeld? In sommige gevallen krijgen jullie van de overheid een financieel duwtje in de rug. Start Life maakt een lijst van mogelijke scenario’s en vertelt je op welke steun je mag rekenen.

1. Je roomie is ontslagen. Hoe gaan jullie nu de huur betalen?

Is je roomie zijn werk kwijt? Dan heeft hij misschien wel recht op een werkloosheidsuitkering. Let wel: je krijgt enkel een werkloosheidsuitkering als je in de periode voor je ontslag een bepaald aantal dagen in loondienst hebt gewerkt. Neem je zelf ontslag? Dan heb je geen recht op een uitkering.

Nadat je ontslagen bent, ga je zo snel mogelijk langs een uitbetalingsinstelling. Dat is of een vakbond of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (als je niet bij een vakbond bent). Zij stellen een dossier samen dat vervolgens naar de RVA verstuurd wordt. De RVA beslist dan of je recht hebt op een uitkering of niet.

2. Je lief heeft een gebroken been. Hij/zij moet een tijdje thuisblijven. Wat nu?

Een gebroken been, een ongeval met de auto of klierkoorts: soms val je een tijdje uit en kan je niet meer gaan werken. Gelukkig hoef je niet meteen te vrezen voor je inkomsten. In ons land is er voldoende buffer ingebouwd om deze groep van mensen een tijdlang op te vangen. Alles hangt af van je statuut. Ben je in loondienst? Dan betaalt de werkgever je loon nog een tijdje door. Daarna krijg je een uitkering van het ziekenfonds. Belangrijk is dat je deze instantie zelf op de hoogte brengt. Jammer genoeg krijg je niet je volledig loon, maar is het steeds een percentage hiervan. Voor zelfstandigen en ambtenaren gelden er andere regels.

Gerelateerde artikels

3. Je woont samen met een persoon met een handicap. Kan hij/zij rekenen op een financiële tegemoetkoming?

De federale overheid springt in de bres voor personen met een handicap die zelf niet over voldoende inkomsten beschikken om in hun levensonderhoud te voorzien. Zo krijgen ze onder meer een verhoogde kinderbijslag en rekenen ze op inkomensvervangende tegemoetkomingen. Bovendien hebben ze recht op sociale en fiscale voordelen zoals een belastingvermindering, een parkeerkaart en toegang tot sociale huisvesting. Om gebruik te maken van deze tegemoetkomingen, moet de persoon met een handicap wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bovendien moet hij/zij een aanvraag indienen. Meer informatie vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.