Lees meer

Je eigen plek inrichten De eerste keer huren
Volgende artikel

shutterstock

Preparation is key: zo plan je je verhuis

Gepubliceerd op 09-06-2017

Je eigen plek inrichten De eerste keer huren

Een verhuisplan, dat is goud waard. Het zorgt voor een vlotte voorbereiding, een efficiënte verhuisdag en het allerbelangrijkste: het doet je stressniveau dalen. Wil je ook graag een verhuisplan maken, maar heb je geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Start Life heeft 8 tips!

1. Start vier weken voor de verhuisdag met de voorbereidingen

© Giphy

Was je van plan om een week voor de verhuis te beginnen inpakken? Forget it! Reken op enkele weken om heel je boeltje bij elkaar te zoeken en in te pakken. Bovendien moet je heel wat contracten opzeggen, zoals bij je energieleverancier of telecomoperator. Begin hier zeker niet te laat mee. Heb je geen zin om je met deze papierwinkel bezig te houden? Voor een klein prijsje kan je beroep doen op de verhuisservice van Bpost.

2. Dozen, alles staat vol met dozen!

© Giphy

Wie verhuist, heeft veel (lees: héél véél) dozen nodig. Die verzamel je in de supermarkt of vraag je aan je ouders of vrienden. Zij hebben misschien op zolder nog wel enkele bananendozen staan? Wil je zeker zijn dat de bodem van de dozen stevig genoeg is? Kies dan voor professionele verhuisboxen. Er zijn verschillende bedrijven die speciale, sterke dozen verkopen.

Hoe dichter je bij de verhuis komt, hoe meer verhuisdozen zich in je huis gaan opstapelen. Al je spullen verdwijnen in dozen. Werk per kamer en schrijf op de doos voor welke ruimte in je nieuwe huis deze doos bestemd is. Maak ook twee aparte dozen voor de eerste overnachting in je nieuwe stulpje. De eerste doos bevat lakens, dekens en je toiletzak. Dit zijn spullen die je na de verhuisdag snel bij de hand wil hebben. Daarnaast maak je ook nog een aparte doos met enkele onmisbare zaken om de verhuis zelf te overleven: borden, bekers, bestek, toiletpapier, dweil, poetsmiddel, papier en pen.

3. Zoek uit wie je kan komen helpen

© Giphy

Vele handen maken licht werk. En dat geldt zeker voor een verhuis! Prik een verhuisdatum en bel je vrienden op of vraag aan familie om een handje toe te steken. Bekijk zeker ook wie je voor welk klusje vraagt. Wie zijn de sterke mannen? En wie kan helpen met kleine taakjes? Wie gaat rondrijden? Zorg ervoor dat je dit allemaal op voorhand goed hebt vastgelegd.

4. Regel een verhuiswagen

© Giphy

Beslis op voorhand hoe je je spullen in het nieuwe huis krijgt. Kent je papa wel iemand met een verhuiswagen of heeft iemand uit je vriendenkring een bestelwagen? Of ga je een professionele verhuiswagen huren? Leg het vervoer op voorhand goed vast.

Woon je in de stad of langs een drukke weg? Vergeet dan zeker niet om je gemeente of stad op de hoogte te brengen. Je hebt namelijk een parkeerplek nodig vlak voor de deur om de verhuiswagen te parkeren.

Maak zeker ook een wegbeschrijving van het oude naar het nieuwe huis en leg een kopie van dit document in elke wagen of bestelwagen die met je meerijdt. Zo raakt niemand het noorden kwijt. ;)

5. De grote dag: maak een dagplanning

© Giphy

Yes, eindelijk is het zo ver. Vandaag ga je verhuizen. Om de dag vlotjes te laten verlopen deel je de dag op in blokken. Je schrijft op een groot blad papier: voormiddag, namiddag en avond. Je noteert op dit vel papier wat er allemaal moet gebeuren en door wie. Met grote markeerstiften kunnen ze de taken dan doorhalen. Zo weet iedereen op élk moment wie met wat bezig is. Handig! Vergeet zeker niet om per taak voldoende tijd in te plannen want uiteindelijk duurt het altijd langer dan je op voorhand denkt. ;)

6. Cruciaal: begin op tijd

© Giphy

Time to shine, early bird! Je wekker loopt af om 6.30 uur in de ochtend en dat doet pijn. Maar hey, vandaag is de grote dag! Bovendien geven deze extra uurtjes je de tijd om de laatste spullen nog bij elkaar te zoeken. Om 8 uur staan alle helpers voor de deur. Ben je klaar om eraan te beginnen? Hoe vroeger je start, hoe vroeger al je spullen in het nieuwe huis staan dus … let’s go!

7. Zorg voor rustmomenten en broodjes

© Giphy

In je planning mag je zeker NIET vergeten om pauzes in te plannen. Want wat zou een dag zijn zonder een rustmoment of twee? Jij en je helpers moeten na de zware inspanningen toch even tijd nemen voor een break. Bestel op voorhand sandwiches bij de bakker of belegde broodjes bij een lunchzaak. Snel afhalen, opeten en hup! Jullie hebben weer energie om er nog enkele uurtjes tegenaan te gaan.

8. Bijt nog even op je tanden, je bent er bijna vanaf!

© Giphy

Wil je de handdoek in de ring gooien? Stop! Nog even volhouden. De laatste loodjes wegen altijd het zwaarst. Kijk naar je planning en hou nog even vol. Check zeker ook om hoe laat je de huurwagen moet terugbrengen. Anders betaal je misschien nog een extra dag. Wanneer je die laatste kast naar binnen hebt gedragen én de huurwagen hebt teruggebracht, zit het er echt op. Neem je verhuisplanning erbij, kijk of je alles kan afvinken en klaar! Chill.