Lees meer

Autoproblemen
Volgende artikel

© iStock

Omschakeling naar winteruur zorgt voor meer ongevallen

Gepubliceerd op 25-07-2016

Autoproblemen

De winter is alweer in aantocht. En dat betekent ook dat de dagen korter en korter worden. Een periode die blijkbaar in het verkeer de nodige risico’s inhoudt. In de maand november stijgt namelijk plots het aantal ongevallen. Zeker in de eerste dagen na het ingaan van de wintertijd merkt men een piek.

Eén en ander heeft te maken met de avondspits, die plots grotendeels in het donker verloopt. Dat vraagt om een aanpassing van ons rijgedrag, wat we niet altijd doen. Ook het slechter wordende weer, met vooral veel regen, speelt een niet onbelangrijke rol. Vooral voetgangers lijken letterlijk in de klappen te vallen, met name dan op kruispunten. Het aantal zware ongevallen in deze groep verdubbelt in oktober en november.

Gerelateerde artikels

Het goede nieuws is dat je als automobilist al heel wat kan doen om het voor iedereen een pak veiliger te maken. Check bij het begin van de winterperiode nog eens extra of alles goed werkt: alle lichten, je voorruitverwarming en je ruitenwissers, met de nodige wintersproeivloeistof. Zo zie je veel beter wat er rondom je gebeurt, zeker de voetgangers. En wees ook gewoon voorzichtiger tijdens de rit. Rijden in het donker vraagt namelijk extra concentratie. Kijk daarom beter eens een keer meer in je spiegels. En vooral, let bij het naderen van kruispunten op de zwakke weggebruikers, die veel minder goed op te merken zijn.