Lees meer

Autoproblemen
Volgende artikel

© iStock

Om even bij stil te staan: elke 25 seconden sterft iemand ter wereld door een verkeersongeluk

Gepubliceerd op 25-07-2016

Autoproblemen

Hallucinant gewoon. In totaal kwamen het voorbije jaar wereldwijd ongeveer 1,25 miljoen mensen om op de weg. Een kwart van hen waren voetgangers. Daarbovenop raakten nog eens 20 tot 50 miljoen mensen gewond. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Verenigde Naties. Zij roepen op tot actie.

De VN schreef er nochtans al 58 conventies en akkoorden over. Maar ze worden veel te weinig ook effectief uitgevoerd door de lidstaten. Zo zou het verlagen van de snelheid met tien kilometer per uur het aantal ongelukken met een derde kunnen verminderen.

Gerelateerde artikels

En hoe doen wij het? Wel, ons land zit wereldwijd bij de betere leerlingen. Al kan het natuurlijk altijd nog wat beter. Met 6,7 verkeersdoden per jaar per 100.000 inwoners, moeten we heel wat Europese landen voorlaten. Zweden is zowat de beste van de klas, maar ook Nederland, Frankrijk en Duitsland doen beter.

Allereerst het goede nieuws. De wagens die in ons land en in de rest van Europa rondrijden, zijn erg veilig. Zaken zoals het stabiliteitssysteem ESP en ABS zijn al even een standaard bij ons. En onze auto’s zijn de laatste jaren aangepast, zodat ze minder schade aanrichten bij een ongeluk met voetgangers en fietsers. Dat doet het aantal doden onder die groepen bij ons al flink afnemen. Wat we in België echter wel beter kunnen doen, zijn de regels rond het alcoholgebruik. Een vermindering van de limiet tot 0,2 promille voor beginnende chauffeurs zou al een heel positief effect hebben. Ook zouden kinderen niet meer vooraan mogen zitten. Misschien een idee om gewoon zelf al op te letten, in afwachting tot het moment dat de overheid tot actie overgaat.