Lees meer

Autoproblemen
Volgende artikel

© Unsplash

Noooooo, verkeerd getankt. Hoe los je dit op?

Gepubliceerd op 06-06-2018

Autoproblemen

Diesel in plaats van benzine getankt of omgekeerd? Damn. Deze vergissing - die jaarlijks heel wat Belgen treft - kan serieuze gevolgen hebben. Start Life vertelt je hoe je moet reageren en hoe je dit foutje oplost.

Dacht je dat het jou nooit zou overkomen? Think again! Verkeerd tanken komt vaker voor dan je op het eerste gezicht zou denken. Je bent een beetje verstrooid, staat bij het tankstation en op dat moment maak je een cruciale fout: je tankt de verkeerde brandstof. In plaats van diesel heb je je auto gevuld met benzine of omgekeerd. Wat nu? Er zijn 3 mogelijke scenario’s, maar onthou vooral dit: start je wagen niet. Ben je al onderweg? Zet je wagen dan zo snel mogelijk aan de kant.

Verstrooid of verliefd? Bij de les blijven is de boodschap

© Giphy

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen soms verkeerd tanken. Verstrooid? Jup, dan zal het je sneller overkomen. Ben je afgeleid door de lekkere snacks die in de vitrine van de shop naar je liggen te staren? Of misschien ben je wel verliefd en in gedachten meer bij je lief dan bij de juiste pomp? Ook in het buitenland durft het al eens mislopen. Zo heeft de brandstof er soms een andere naam of hebben de pompen een andere kleur. Verwarrend! Kernboodschap? Blijf bij de les als je gaat tanken.

Dit is wat je moet doen wanneer je fout getankt hebt. In totaal zijn er 3 mogelijke scenario’s:

  • Je merkt je fout op tijdens het tanken. Op dat moment sta je nog in het tankstation en heb je nog niet met de foutieve brandstof gereden. Da’s al positief want zolang de brandstof niet in de motor terechtkomt, kan er (voorlopig nog) weinig mislopen. Draai de sleutel niet in het contact en duw je wagen in neutraal naar een veilige plaats. Er zijn diensten die de tank ter plaatse leegpompen. Het kan ook zijn dat de wagen getakeld moet worden. Alleszins: bel een pechverhelpingsdienst om je te helpen.
  • Je bent weggereden en plots valt je frank: je hebt verkeerd getankt! Zet je wagen meteen aan de kant. Parkeer op een veilige plaats, draai de motor uit en haal de sleutels uit het contact. Bel vervolgens om hulp.
  • Je bent rustig aan het rijden en je hebt niet door dat je verkeerd getankt hebt. De wagen zal zelf geen waarschuwingssignaal tonen wanneer je verkeerd getankt hebt, maar gelukkig zijn er signalen die je wijzen op de foute brandstof. Zo zal je merken dat de wagen plots stroever begint te rijden en zelfs begint te schokken. In de meeste gevallen slaat de motor al af binnen een straal van 1 km.

    Valt ‘ie stil? Probeer dan zeker nog om met je wagen naar de kant van de weg te rijden. Lukt dit niet en sta je in het midden van de rijbaan? Trek je fluohesje aan, neem de gevarendriehoek uit de koffer en plaats ‘m enkele meters achter je wagen. Duw nu de wagen naar een veilige plek en bel om hulp. Vraag een takeldienst of schakel een service in die ter plaatse de tank komt leegpompen.

Gerelateerde artikels

Wat is het ergste: benzine in plaats van diesel of omgekeerd?

© Giphy

Het ergste is als je benzine in een dieselmotor giet. Dit is - jammer genoeg - ook de meest voorkomende vergissing. Een dieselmotor is gemaakt om enkel op diesel te functioneren. Deze brandstof is een vettig goedje dat het systeem smeert, terwijl benzine precies het omgekeerde doet: ontvetten. Benzine kan de beschermlaag van het injectiesysteem van een dieselwagen vernietigen. Er komen kleine metaaldeeltjes los die de motor beschadigen. En da’s geen goed nieuws voor je wagen.

Heb je fout getankt, of het nu diesel of benzine is, dan is je eerste reactie om je wagen te laten leegpompen. En als je een dieselwagen hebt, is er iets meer druk op de ketel. Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans dat je je auto nog kan redden. Is er toch schade? In het ergste geval moet een dieselrijder de pomp in de brandstoftank én de brandstoftank zelf laten vervangen. Jammer genoeg hangt daar ook een stevig prijskaartje aan vast. Maar daar kan een specialist in een autogarage je vast meer over vertellen.

Oké, de verkeerde brandstof tanken gaat jou alvast niet meer overkomen. En als het zover is, dan weet je wat je moet doen. Weet je ook wat je moet doen als er rook uit je auto komt? Kom er hier alles over te weten!