Lees meer

Je eerste auto Autoproblemen
Volgende artikel

© Pexels

Nooo, platte band. Zo vervang jij ‘m in 1-2-3

Gepubliceerd op 02-08-2017

Je eerste auto Autoproblemen

Je rijdt op een landelijke weg en ineens hoor je een knal. Oei! Plots doet je stuur ook niet helemaal meer wat jij wil. Nu weet je het wel zeker: je hebt een platte band. Shit! En er is niemand in de buurt om je een handje te helpen. Geen nood, dankzij deze 9 stappen vervang je zelf even die platte band. Held(in)!

‘Bezint eer ge begint’

© Giphy

Voor je aan de klus begint, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Parkeer je auto op een veilige plek, ver weg van de rijbaan. Zo hinder je het voorbijrijdende verkeer niet en het is ook voor jezelf een heel stuk veiliger. Zet je wagen zo horizontaal mogelijk en kijk dat de grond vlak is. Wanneer je uit de wagen stapt, trek dan een fluorescerend hesje aan én plaats de gevarendriehoek op reglementaire afstand. Dat is op 30 meter achter je wagen. Voila, nu ben je helemaal klaar om erin te vliegen!

Tijd voor het echte werk!

© Giphy

1. Trek de handrem aan en zet de auto in eerste versnelling. Nu ben je zeker van maximale stabiliteit.

2. Maak het wieldeksel los. Dit kan je normaal relatief makkelijk loswrikken. Wees wel voorzichtig dat je de wieldop niet stuk maakt. Komt het niet los? Dan kan je altijd een schroevendraaier gebruiken als hefboom.

3. Draai de wielbouten of -moeren los met behulp van een sleutel. Deze sleutel vind je in de gereedschapskist in de koffer van je auto. Als je voelt dat je meer kracht nodig hebt, kan je met je voet op de sleutel staan terwijl je op de wagen steunt voor evenwicht. Let op: haal de bouten er nog niet af. Dat is voor later.

4. Neem de krik uit de koffer en til de auto op met behulp van dit toestel. Hoe je dat precies doet, lees je in de handleiding. In totaal moet het wiel 20 cm boven de grond hangen.

Gerelateerde artikels

5. Verwijder nu de bouten of moeren helemaal met de sleutel. Nu komt het wiel stilletjesaan los.

6. Haal het wiel van de auto en vervang het door het reservewiel (dat vind je in de koffer).

7. Draai de bouten of moeren kruiselings stevig vast. Maar écht héél stevig, hé!

8. Laat nu de krik zachtjes zakken tot de auto opnieuw stabiel op de grond staat.

9. Voel nog een laatste keer of de bouten/moeren goed vastzitten. Anders draai je ze nog eens aan met de sleutel.

Voila, klaar om weer de baan op te gaan! Let wel: rij voorzichtig en wacht niet te lang met een afspraak bij je garage. Een reservewiel plaatsen is altijd maar een tijdelijke oplossing. Het is niet de bedoeling dat je daar wekenlang mee blijft rondrijden.

Geen platte band, wel een ongeval? Wanneer je stilstaat langs de kant van de weg, helpen deze 8 stappen je weer op weg.