Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

Met de auto naar de wintersport? Check dan eerst even de lokale verkeersregels

Gepubliceerd op 20-07-2016

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Sta je op het punt om op skivakantie te vertrekken met de wagen? Veel plezier! Maar check toch eerst even wat de lokale verkeersregels zeggen. Sommigen zijn echt anders dan bij ons, en het zou toch maar sneu zijn om tijdens je reis een boete op te lopen, niet?

Laten we het even per land op een rijtje zetten:

Duitsland

Om te beginnen is er goed nieuws: Duitsland heeft het wegenvignet op de snelwegen uitgesteld, dus je hoeft nog niet te betalen voor het gebruik ervan. Let op: hoewel je op heel wat Autobahnen zo snel mag rijden als je wil, kan je aansprakelijk worden gesteld bij een ongeluk als je sneller rijdt dan 130 km/u. Bij hevige regen, sneeuw of dichte mist ook nooit sneller rijden dan 50 km/u. Qua winteruitrusting moet je wagen “geschikt zijn voor de weersomstandigheden”. Dus, je moet steeds voorzien zijn van winterbanden in de koude maanden. Het is ook aangeraden om sneeuwkettingen bij te hebben. Dit kan namelijk verplicht zijn op sommige wegen.

Frankrijk

In het land van wijn en stokbroden zijn winterbanden niet verplicht, maar natuurlijk wel aangeraden. Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn op bergachtige plaatsen. Je hebt ze dus maar best bij. Daarnaast moet je ook steeds een alcoholtester hebben liggen. Die kan je ook bij onze speciaalzaken vinden. Je mag trouwens niet roken in de wagen, als je kinderen bij je hebt.

Gerelateerde artikels

Oostenrijk

Hier zijn ze iets strenger. Winterbanden moeten onder je auto staan als je tussen 1 november en 15 april onderweg bent. De rest van het jaar kan het ook nog eens verplicht zijn op een aantal bergpassen, bij slecht weer. Ook sneeuwkettingen moet je in de winterperiode altijd bij je hebben. Wist je trouwens dat op bergpassen het stijgende verkeer voorrang heeft op het dalende?

Zwitserland

Winterbanden en sneeuwkettingen zijn niet verplicht, maar toch raden we je aan om ze bij te hebben, omdat je aansprakelijk kan worden gesteld bij een ongeval. Het is trouwens ook verplicht om steeds met je lichten aan te rijden. Ook overdag. Dat mogen dagrijlichten zijn, of als je dat niet hebt, je gewone lichten. Vreemd, maar vergeet het maar niet: in Zwitserland moet je als brildrager eigenlijk ook nog een reservebril bij hebben.

Handig om overal bij je te hebben ...

Buiten deze regels raden we je aan om een aantal dingen altijd bij te hebben in de auto. Zelfs als het niet verplicht is. Essentieel: een goede ijskrabber, ruitenreiniger en een veiligheidshesje voor iedereen. Maar ook een zaklamp, handschoenen, een deken en een flesje water zijn best wel handig. Het is een kleine moeite, maar het bespaart je zoveel ellende moest het lot plots toeslagen.

En nu, en route!

Heb je ongeval met schade in het buitenland? Bekijk dan snel deze 8 stappen en je bent zo weer op weg.