Lees meer

De eerste keer huren Eerste hulp bij samenwonen
Volgende artikel

Pexels

Let’s talk money: hoe regel je geldzaken met je roomie?

Gepubliceerd op 09-06-2017

De eerste keer huren Eerste hulp bij samenwonen

Joepie, je gaat samenwonen met je beste vriend of vriendin! Maar heb je het met je roomie al eens gehad over geld? Jullie moeten samen een systeem vinden om elke maand de vaste kosten te betalen. Praten over geld is niet altijd makkelijk, maar goede afspraken zijn superbelangrijk! Start Life vertelt je hoe je dit aanpakt.

1. Goede afspraken maken goede vrienden

Spreek af met je roomie hoe jullie de financiën gaan aanpakken. Kijk naar de middelen die je hebt en vooral: wat vinden jullie belangrijk? Willen jullie graag telefonie, internet en televisie? Voor jullie één voet binnenzetten in de huurwoning moeten jullie wel op dezelfde lijn zitten. Voor de vaste kosten spreken jullie af dat jullie elk de helft betalen. Dat gaat over de huur, water en elektriciteit.

© Giphy

2. Open een gezamenlijke rekening voor de vaste kosten

Een gezamenlijke rekening openen, da’s een prima idee! Aan het begin van de nieuwe maand storten jullie een afgesproken bedrag op deze rekening. Met dat geld kunnen jullie dan de vaste maandelijkse kosten betalen. Via domiciliëring of niet, dat kiezen jullie natuurlijk helemaal zelf.

© Giphy

3. Wat als het liefje van je roomie bij jullie komt wonen?

Heeft jouw roomie een liefje aan de haak geslagen en spendeert dat liefje wel erg veel tijd in jullie huis? Je voelt frustraties opborrelen wanneer je merkt dat hij of zij de helft van jullie koelkast leeg eet? Tijd voor actie! Vraag aan het lief van je roomie om ook een (klein) deel van deze kosten te betalen. Nog beter als jullie dit op voorhand bespreken. Awkwardness avoided.

© Giphy

4. Wat koop je samen en wat niet?

Bespreek welke producten jullie samen kopen en welke spullen voor eigen rekening zijn. Wc-papier heb je allebei nodig, maar een deodorant koop je elk individueel. Houd de gezamenlijke kosten goed bij en trek ze aan het einde van de maand af van de gemeenschappelijke rekening. Voor een vlotte financiële regeling tussen jou en je roomie reken je op de app Splitwise. Da’s een tool om gemeenschappelijke kosten makkelijk te beheren. Fluitje van een cent!

En wat doen jullie met de kosten van het eten? Als jullie hetzelfde dagritme hebben, dan kunnen jullie samen koken en eten. De kosten van de ingrediënten uit de supermarkt kunnen jullie dan makkelijk delen. Eten jullie apart, dan hoeven jullie de kosten niet te delen.

Ga naar de App Store of Google Play om deze app te downloaden.

© Giphy