Lees meer

Bills, bills, bills
Volgende artikel

© Pexels

Leningen voor dummies: alles dat je moet weten wanneer je gaat lenen voor je droomhuis

Gepubliceerd op 19-07-2017

Bills, bills, bills

Een huis kopen is een hele investering. Vastgoed is érg duur en de prijzen blijven maar stijgen. Hoewel je vast wel een mooie som op je bankrekening hebt staan, moet je waarschijnlijk bij de bank aankloppen voor een lening. Maar een hypothecaire lening: hoe zit dat precies in elkaar? Start Life helpt je op weg!

Je spaarcentjes zijn vaak onvoldoende om een huis aan te kopen. Jammer, maar helaas. Gelukkig zijn er banken waar je kan aankloppen voor een hypothecaire lening. Voor je je krabbel zet onder dit document, zijn er toch nog enkele belangrijke dingen die je hierover moet weten.

1. De bank zet een hypotheek op je woning

Jij mag geld lenen van de bank, maar zij willen er natuurlijk zeker van zijn dat jij je lening afbetaalt. De bank neemt een hypotheek op de woning, als onderpand voor je lening. Kom je ooit in financiële problemen? Ben je je werk kwijt en niet langer in staat om je lening af te lossen? Via de hypotheek is de bank zeker dat ze hun geld terugkrijgen. Jij moet het huis dan verkopen en de opbrengst gaat rechtstreeks naar de bank.

2. Op een lening betaal je rente

De bank leent je geld, het lijken wel barmhartige samaritanen ! Toch leent de bank je dat geld niet voor niets. Elke maand betaal je een stukje van deze lening terug. Maar daar moet je ook rente op betalen. Je hebt de keuze uit een vaste en variabele rentevoet. Bovendien zal elke bank je een eigen rente voorstellen. Wees dus slim en speel verschillende banken tegen elkaar uit. En remember: hoe lager de rentevoet, hoe beter. Dan betaal je namelijk minder interest op het geleende bedrag. En dat kan na enkele jaren al serieus oplopen! Shop slim en bespaar op termijn duizenden euro's.

3. Hoeveel kan je lenen?

Hoeveel je precies kan lenen, hangt af van verschillende factoren. We zetten de belangrijkste op een rij:

  1. De rentevoet en de looptijd van de lening
  2. De bank kijkt naar je maandelijks netto-inkomen
  3. De bankier zal ook even je inkomsten en uitgaven tegen het licht houden
  4. De verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning

Gerelateerde artikels

4. De afbetalingstermijn

In samenspraak met je bankier beslis je in hoeveel tijd je het geleende bedrag zal terugbetalen. Kies voor een looptijd die voor jou comfortabel aanvoelt. Ga je de bank terugbetalen in 15, 20 of 25 jaar? De looptijd ligt meestal tussen 10 en 30 jaar. De bank kijkt altijd na of je looptijd realistisch is met je inkomen. Meer info over de afbetalingstermijn van je lening? Maak een afspraak bij de bank en bekijk samen welke formule voor jou het meest geschikt is.

5. Een brandverzekering

Een lening is één stap die je moet nemen wanneer je een huis koopt. Daarnaast zijn er nog heel wat andere kosten die hierbij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een brandverzekering. Benieuwd? Dit geld moet je bij de hand hebben wanneer je van plan bent om een huis te kopen.