Lees meer

De eerste keer huren Huurproblemen
Volgende artikel

© iStock

Krijgt de verhuurder in de toekomst meer macht?

Gepubliceerd op 28-07-2016

De eerste keer huren Huurproblemen

Zowaar de aankoop van vastgoed stijgt, daalt de verhuurmarkt en daar wil minister van wonen - Liesbeth Homans - een stokje voor steken. De verhuurders moeten kunnen rekenen op meer voordelen, met deze maatregelen zou de huurmarkt een boost moeten krijgen:

Alles contractueel vastleggen

Kleine reparaties die door de huurder of de verhuurder gedaan worden, moete op papier staan om geschillen in de toekomst te vermijden.

Contract van 9 jaar

Geen kortetermijncontracten meer, maar stabiliteit en zekerheid. Dit speelt in het voordeel van zowel de huurder als de verhuurder.

Gerelateerde artikels

Subsidies

Subsidies moeten er komen voor eigenaars die goedkoop verhuren aan mensen die bijvoorbeeld net niet in aanmerking komen voor een sociale woning.

Extra isolatie of zonnepanelen

Wie ervoor zorgt dat huurders energie kunnen besparen, mag daarvoor beloond worden. De verhuurders mogen installatie van zonnepanelen of goede isolatie doorrekenen in de huur.

Woonkwaliteit boven alles

Als er renovaties moeten gebeuren, kan de huurder uit de woning worden gezet. Men moet de woonkwaliteit kunnen garanderen, maar daarom is het niet de bedoeling om huurders van de ene op de andere dag op straat te zetten.

Gedaan met discriminatie

Verhuurders mogen geen huurders weigeren omwille van etnische redenen of wat dan ook. Ook moeten mensen met een waarborg van het OCMW de waarborg zélf kunnen storten, zodat verhuurders geen oordeel kunnen vormen.