Lees meer

De eerste keer huren
Volgende artikel

Is een huurdersverzekering verplicht?

Gepubliceerd op 16-08-2016

De eerste keer huren

Je bent vergeten om de waterkraan dicht te draaien in je huurappartement. Er is heel wat schade. Wie draait hier nu voor op? Om je tegen dit soort pech te beschermen, bestaat er zoiets als een huurdersverzekering. Wist je dat deze verzekering sinds 1 januari 2019 verplicht is voor huurders in Vlaanderen? Kom er hier alles over te weten!

Een huurdersverzekering afsluiten geeft jou én de eigenaar van het pand gemoedsrust. Stel dat er huurschade is, dan kan je een beroep doen op je verzekering voor terugbetaling van de schade. Op het einde van de rit, wanneer je uit het pand trekt, ben je namelijk verplicht om de woning in haar oorspronkelijke staat terug aan de eigenaar te geven. In Wallonië is de huurdersverzekering verplicht sinds september 2018. In Vlaanderen ben je nu ook verplicht om deze polis af te sluiten. Enkel in Brussel is een huurdersverzekering niet verplicht, hoewel het natuurlijk wel sterk aan te raden is.

Welke schade dekt een huurdersverzekering?

Wanneer je per ongeluk schade toebrengt aan de woning, en dit binnen je polis valt, kan je je verzekeraar verwittigen. Ben je bijvoorbeeld vergeten om de kraan dicht te draaien voor je naar het werk vertrok? De verzekering komt tussen in de schade. Heb je je frietketel per ongeluk laten aanstaan in je keuken? Ook wanneer er beschadigingen zijn aan je inboedel door een brand betaalt de huurdersverzekering (tot een bepaald bedrag) de rekening.

Welke schade precies gedekt wordt door de verzekering, en welke niet, verschilt per verzekeraar. Het is daarom een goed idee om je te laten bijstaan door een medewerker van je verzekeraar en de verschillende voorwaarden aandachtig te lezen.

Zet je je eerste stappen op de woningmarkt en ga je een eigen woning huren? Dan heeft Ethias de geknipte huurdersverzekering voor jou in de vorm van het ‘Ethias Starters Pack’. Dit pakket bevat niet enkel een huurdersverzekering, maar ook een familiale verzekering. Het tarief is erg voordelig. Wil je graag meer info over deze verzekering? Klik hier.

Het Ethias Starter Pack: da’s een pak voordelen voor jonge huurders zoals jij!

Ik ga ervoor