Lees meer

Autorijden = fun! Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

In welke vakantielanden moet je betalen om de wegen te gebruiken?

Gepubliceerd op 20-07-2016

Autorijden = fun! Tips en weetjes voor je auto

Eindelijk is het zover: je kan met de auto op vakantie vertrekken. Dan doe je er goed aan om toch nog even na te kijken of je onderweg geen tol hoeft te betalen. En denk er ook aan: op sommige plaatsen kan dit alleen maar cash, of net alleen met een bankkaart. Voorkom onaangename verrassingen tijdens de rit, en check even dit overzicht:

Duitsland

© Ruhrnachrichten.de

Bij onze oosterburen wordt momenteel nog geen tol geheven op de snelwegen. Dat is alvast het goede nieuws. Maar let wel goed op als je in een Duits stadscentrum moet zijn. In heel wat gevallen moet je daarvoor een speciale milieusticker hebben. De kleur van deze sticker bepaalt dan vervolgens of je binnen mag of niet. In de meeste gevallen worden oudere dieselwagens al niet meer toegelaten.

Op deze website kan je checken of je voor de stad in kwestie een sticker moet aanschaffen of niet. Kopen doe je het best door even langs te lopen in een lokaal tankstation.

Frankrijk

Al jaar en dag moet je betalen voor het gebruik van bijna alle Franse snelwegen. Dit kan tegenwoordig op alle gebruikelijke manieren. Van cash en per bank­ of kredietkaart, tot elektronisch via de zogenaamde Tolbadges. Hiermee rij je door aparte tolpoorten, die automatisch opengaan en het geld van je tegoed afhalen. En dat bespaart je echt wel veel tijd.

Daarnaast moet je ook betalen voor een doortocht door een aantal grote tunnels, zoals de Mont­Blanc en Fréjustunnel. Hier kan je op voorhand al even berekenen wat je rit door Frankrijk je precies zal kosten.

Gerelateerde artikels

Italië

© Flickr

Ook in Italië betaal je voor het gebruik van de autosnelwegen, per gereden kilometer. Je krijgt een kaartje bij het oprijden van de snelweg en betaalt in de meeste gevallen pas op het einde aan de afrit. Dit kan cash of per kaart. Elektronisch kan ook, dankzij speciale toestelletjes van Telepass.

Ook in een reeks belangrijke tunnels, waaronder de Sint­Bernardtunnel, betaal je tol. Check op deze site al even hoeveel je kwijt zal zijn aan je doortocht.

Oostenrijk

© Stern

In Oostenrijk betaal je enkel voor het gebruik van de snelwegen. Dit doe je met een vignet, dat je op je voorruit kleeft. Je kan kiezen tussen een periode van tien dagen, twee maanden of ineens voor een heel jaar. Daarnaast moet je ook nog eens extra tol betalen op een reeks bergpassen en speciale snelwegen.

Lange wachttijden op bijvoorbeeld de Brennerpas vermijden? Als je geen aanhanger of caravan bij je hebt, kan je kiezen voor de zogenaamde Videomaut. Hiermee betaal je vooraf online, en kan dan via een speciale toegang doorrijden zonder aan te schuiven. Superhandig!

Spanje

Je betaalt in Spanje meestal tol op de autosnelwegen. Dit kan cash of met een creditcard. De wegen in kwestie herken je aan hun nummer, dat altijd begint met ‘AP’. De tolvrije A­ wegen zijn een vrij goed alternatief hiervoor. Ze liggen vaak vlak naast de tolwegen, maar zijn wat drukker en bochtiger.

Check zeker hier al eens wat je voor je rit door het zonnige zuiden zal moeten ophoesten.

Zwitserland

© Admin.ch

Ook in Zwitserland betaal je om met je bolide op de snelwegen te mogen cruisen. Dit doe je met een speciale sticker, die je enkel voor een volledig jaar kan aankopen. Het vignet is wel telkens geldig tot eind januari van het volgende jaar.

Een tip: koop het vignet op voorhand, in België of vlak voor de grens. Het bespaart je heel wat tijd bij het aanschuiven aan de grensovergang.