Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

In kaart: hier staan we dus het vaakst in de file

Gepubliceerd op 25-07-2016

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

We merken het allemaal, elke dag als we er weer maar eens instaan. De files in Vlaanderen worden alsmaar langer en langer. Maar waar loopt het nu het meeste strop? Be­Mobile, gespecialiseerd in het analyseren van verkeersinfo, zocht het uit.

Het resultaat is een zogenaamde Traagheidsindex voor Vlaanderen en Brussel. Niet alleen voor de snelwegen, maar ook voor alle gewestwegen keken ze waar men het vaakste stilstaat. Hiervoor berekende Be­Mobile hoe vaak het verkeer niet meer dan zestig procent van de maximale snelheid kan aanhouden.

De kaart hieronder is bijvoorbeeld het totale beeld voor Vlaanderen en Brussel, tussen zes uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds. Hoe roder, hoe drukker het verkeer op de weg is:

© Be-Mobile

Gerelateerde artikels

Wat direct opvalt en niemand verbaast, is dat de drukte zich voornamelijk rond Brussel en Antwerpen situeert. Maar als je verder inzoomt op onze hoofdstad, dan zie je dat de drukte nog het meest van al voelbaar is in de binnenstad, en dan vooral in de zone rond de kleine ring:

© Be-Mobile

In het Stad valt dan weer op dat het vaker bumper aan bumper rijden is op de Singel en de Leien, dan op de Antwerpse ring:

© Be-Mobile

Over het algemeen is de Anspachlaan in hartje Brussel de drukste weg van ons land, gevolgd door de Generaal Jacqueslaan ter hoogte van de Vrije Universiteit Brussel. De derde plaats is weggelegd voor de A12 tussen Boom en Wilrijk.

En wat is de drukste gemeente van ons land? Wel, die twijfelachtige eer is weggelegd voor Mortsel, in de provincie Antwerpen. Hier sta je op het meeste van de wegen het langste stil: 

© Be-Mobile

De stad Aalst staat op een verdienstelijke tweede plek en spant zelfs de kroon op weekenddagen, als het om verkeersdrukte gaat:

© Be-Mobile

Wil je zelf even checken hoe het gesteld is in jouw buurt, of op jouw vaste routes? Dat kan je makkelijk doen via deze link.

Nog een tip trouwens: een handige app van dezelfde mensen achter Be­Mobile, is Mobile Ninja. Hiermee kan je in real time kijken waar er precies files zijn. Wat zeer handig is, zijn de alarmen die je kan instellen voor bijvoorbeeld je dagelijkse rit naar en van het werk. Iets gebeurd op die route, of moet je echt vroeger vertrekken? Dan krijg je er een melding over.

© Mobile Ninja