Lees meer

Tips en weetjes voor je eerste stek Huurproblemen
Volgende artikel

© iStock

Hoe zeg je een huurcontract correct op?

Gepubliceerd op 27-07-2016

Tips en weetjes voor je eerste stek Huurproblemen

In huren zien velen een goede oplossing. Sommigen doen het terwijl ze sparen voor hun droomwoning, anderen omdat ze de vrijheid van het huren zalig vinden. Maar ooit zeg je jouw huurcontract misschien op. En de vraag is dan: hoe doe je dat nu correct?

Je kan jouw huurcontract altijd opzeggen, zonder dat je er een geldige reden voor moet geven. Die opzeg doe je best per aangetekende brief. Als je je contract opzegt, moet je met een paar dingen rekening houden:

De opzegperiode

Als je het contract beëindigt, moet je rekening houden met een opzegperiode van 3 maanden. Die termijn start op de eerste dag van de maand, die volgt op de opzeggingsmaand. Dus stel dat je jouw contract opzegt in januari, dan begint de termijn in februari, waardoor je contract eind april definitief afloopt. Je moet de verhuurder dus altijd 3 maanden voor je vertrek verwittigen. Dit is de wet, maar soms wordt er ook een minnelijke schikking aanvaard. Als je zelf een nieuwe huurder vindt binnen de opzegperiode, bijvoorbeeld. Dit bespreek je best even met je huisbaas.

Gerelateerde artikels

De opzegvergoeding

Als je het huurcontract binnen de eerste 3 jaar van de huurperiode opzegt, moet je als huurder de opzeggingsvergoeding betalen. Zeg je het eerste jaar op? Dan betaal je drie maanden huur als vergoeding. Bij het tweede jaar betaal je twee maand huur en bij het derde jaar 1 maand huur. Deze bedragen mag je betalen bij de eindafrekening.

De uitzondering op de regel

Een uitzondering geldt bij een contract met een vaste termijn, bijvoorbeeld bij een van 3 jaar. Hierbij mag je de huurovereenkomst niet opzeggen. Je moet dus huur betalen tot het einde van de huurperiode. En als je niet op tijd opzegt, wordt het contract stilzwijgend verlengd. Denk daarom zeker goed na als je een contract met vaste termijn ondertekent.