Lees meer

Voor het eerst op de baan Autoproblemen
Volgende artikel

© iStock

Hoe start ik mijn auto bij vriestemperaturen?

Gepubliceerd op 27-07-2016

Voor het eerst op de baan Autoproblemen

De winter, dat is de tijd van bevroren autoruiten en motorproblemen. Ja, je auto starten bij vriestemperaturen is allesbehalve gemakkelijk. Maar als je deze gouden tips volgt, zal je jouw auto toch iets sneller kunnen starten als het vriest.

1. Eerst en vooral: bescherm je auto tegen de vrieskou

© iStock

Probeer je auto te parkeren in een garage, onder een carport of leg er een thermisch deken op als je toch buiten moet parkeren. Zo hou je de batterij en motor op temperatuur, waardoor hij makkelijker zal starten.

2. Probeer vlak te parkeren zodat je de handrem niet moet gebruiken

© iStock

De handrem kan namelijk bevriezen bij extreme vriestemperaturen. En dan kan je uiteraard niet vertrekken.

Gerelateerde artikels

3. Duw je ontkoppeling in als je de motor wil starten

© iStock

Door je auto te ontkoppelen, kan je motor vrijer draaien waardoor hij beter zal kunnen starten. Zelfs als je hem in neutraal laat staan.

4. Doe een paar korte startpogingen in plaats van één lange ...

© iStock

Bij een lange startpoging belast je de batterij. En je batterij is nu net een van de zwakste punten van een auto, zeker bij vriesweer. Als je de batterij te veel belast, zal hij het begeven.

5. … en als het na enkele keren niet wil lukken, wacht dan een kwartier

© iStock

Een autobatterij kan op een kwartier toch een beetje recupereren. Daarom is de kans groot dat het starten na een kwartier wél lukt.

6. Wil hij toch niet starten? Zet dan je dan koplampen alvast aan ...

© iStock

Je koplampen warmen de batterij een beetje op waardoor het starten makkelijker zou kunnen gaan. Zet wel nooit je mistlichten aan, want die verbruiken veel energie.

7. … en zet alle andere energievreters uit

© iStock

Verwarming, ventilatie, je radio, je gps,... verbruiken veel energie, wat het starten van je auto bemoeilijkt. Schakel ze daarom uit als je de auto start en zet ze pas terug aan als je eenmaal onderweg bent.