Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© Shutterstock

Het ABC van EPC: 8 feitjes die je moet weten

Gepubliceerd op 04-12-2017

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat je vertelt hoe energiezuinig een gebouw is. Dit velletje papier is verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen. Klinkt nog wat vaag? Deze 8 weetjes vertellen je alles wat je moet weten over het EPC-certificaat.

1. Je hebt de huurwoning van je dromen gevonden. Bij de advertentie is de eigenaar van het huis of appartement verplicht om de EPC-score te vermelden wanneer de bouwaanvraag voor 2006 werd ingediend. Zo kom je als potentiële huurder te weten hoe energiezuinig (of net energievretend) het huis of appartement is. Het is de verantwoordelijkheid van de verhuurder of verkoper om dit document op te maken. Verhuis je naar een woning die gebouwd is na 2006? Dan is dit gebouw normaal al in orde met de regelgeving over een EPC.

2. Wie maakt dit certificaat? De eigenaar van de woning mag dit niet zelf doen. Ook jij als huurder moet niet met pen en papier heel het huis rondgaan. Nee, voor het opstellen van een EPC neemt de eigenaar een erkende energiedeskundige aan. Dit nazicht neemt ongeveer een halve dag in beslag en het document is 10 jaar geldig. Is de geldigheidsdatum verstreken of is de woning energiezuiniger gemaakt? In deze twee gevallen moet er een nieuw EPC worden opgemaakt.

3. Wat kost dit? Niets, helemaal niets. Althans niet voor de huurder. De kosten voor het opmaken van een EPC zijn voor de eigenaar van je huurwoning. Het bedrag dat de eigenaar van het pand betaalt is afhankelijk van de woning en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige. Het beste wat de eigenaar kan doen is een prijs-kwaliteitsvergelijking maken. Als huurder hoef jij hier alvast niet van wakker te liggen. Nice!

4. Hoe lees je dit certificaat? De EPC-waarden (ook wel energiescore genoemd) van een woning staan op een kleurenbalk. De kleurencode gaat van groen (goed) tot geel en oranje naar rood (slecht). Hoe hoger het getal (tussen 0 en 700) hoe minder energiezuinig de woning. Woningen uit de jaren 60 scoren gemiddeld een waarde van 664, terwijl nieuwe woningen een gemiddelde EPC-score hebben van 230. Op elk certificaat staat ook advies om de score van de woning te verbeteren.

5. Wil je de EPC-score van jouw woning vergelijken met andere huizen in de buurt? Dat kan! Via de Test uw EPC-tool vergelijk je je eigen score met die van de gemiddelde EPC-score van alle woningen in jouw gemeente of provincie. Je krijgt meteen ook de gemiddelde scores van heel Vlaanderen te zien.

6. Kan de verhuurder of verkoper geen geldige EPC-score voorleggen? Dan riskeert hij of zij een boete tussen de 500 en 5000 euro. Het VEA (Vlaams Energieagentschap) controleert steekproefsgewijs of woningen die te koop of te huur zijn, een geldig EPC hebben.

7. Bij de verkoop of verhuur van een niet-residentieel gebouw, zoals een kantoor of winkel, is een EPC niet verplicht.

8. En zijn nog een aantal uitzonderingen waarbij een EPC niet verplicht is. Enkele voorbeelden. Ga je het appartement huren van je tante en regelen jullie dit onderling? Dan is een EPC niet nodig. Maar ook bij de verkoop (of verhuur) van een onbewoonbaar huis of bij woonboten hoeft een EPC niet.