Lees meer

De eerste keer huren
Volgende artikel

© Pexels

Eerst huren en dan goedkoper kopen? Hamsterhuren is your thing

Gepubliceerd op 03-10-2018

De eerste keer huren

De woningprijzen vliegen de pan uit. Veel jongeren zien dan ook niet meteen hoe ze, zonder financiële hulp van hun ouders, een eigen woning kunnen bemachtigen. Misschien is hamsterhuren wel een oplossing? Dit concept, bedacht door een Belgische bouwonderneming, klinkt jou vast als muziek in de oren. Check it out!

Je beslist om met je lief te gaan samenwonen. Feest! De vraag is: ga je samen iets huren of kopen? Om te kopen heb je vaak nog niet het startbudget en huren, tja: na een tijdje ben je gewoon de spaarrekening van iemand anders aan het vullen. Bovendien is huren ook al niet meer goedkoop en spijs je enkel maar de spaarrekening van je huisbaas. Op de huidige woningmarkt zijn er weinig alternatieven buiten huren of kopen. Of toch niet? Zo heeft de Belgische projectontwikkelaar Gilen uit Sint-Truiden een concept bedacht dat het leven van heel wat jonge gezinnen, starters en misschien ook dat van jou kan beïnvloeden. Maak kennis met … hamsterhuren!

Hamsterhuren, is dat iets voor hamsters?

© Giphy

Nee, tuurlijk niet. Hamsterhuren is een vorm van wonen die huren én kopen in een nieuw perspectief plaatst. Je huurt, zonder dat je kopen moet laten. Hoe? Wel, je huurt een tijdje een woning die je dan, als je dat wil en zonder verplichting, kan kopen. De huur die je al betaald hebt, zal gebruikt worden als inbreng voor de aankoop van de woning. Je betaalt elke maand huur en het huurgeld wordt bij de aankoop van het huis van de aankoopprijs afgetrokken. Briljant idee, toch?!

Let wel even op: in de periode dat je huurt val je onder de huurwetgeving. Dat betekent dat je een plaatsbeschrijving moet opstellen, dat de huurprijs geïndexeerd kan worden en dat je jezelf moet indekken voor schade aan de huurwoning. Heb je ooit al gehoord van het Ethias Starter Pack? Da’s een voordelige verzekeringsformule voor jonge huurders zoals jij.

Je huurgeld hamsteren voor de aankoop van je eigen woning

© Giphy

Je kan je huurwoning kopen vanaf het moment dat je er 5 jaar in woont. Het huurgeld wordt omgezet in kapitaal waarmee je een deel van de aankoop financiert. Blijf je na 5 jaar liever verder huren? Dat kan. In totaal geeft Gilen je 10 jaar bedenktijd om de woning te kopen en kan je 5 jaar huurgeld inzetten om het huis te kopen. Is het toch niet je droomhuis? Of heb je andere plannen? Dan verloopt na 10 jaar de optie om het huis of appartement te kopen. Blijf je liever huren? Dat kan ook. Flexibiliteit is een groot voordeel van dit systeem. En dat is zeker niet het enige pluspunt.

Gerelateerde artikels

De voordelen van hamsterhuren in een notendop:

© Giphy

  • Je huurt (en koopt eventueel) een energiezuinige nieuwbouwwoning
  • Je gaat slim met je huurgeld om: zo recupereer je dit bedrag om je woning mee te kopen
  • Je hebt 10 jaar bedenktijd, na deze periode verlies je je aankoopoptie
  • Je kan je woning eerst 5 jaar ‘uittesten’
  • Je hebt nog niet genoeg gespaard voor een hypothecaire lening? Geen probleem!
  • Je wilt liever blijven huren na 10 jaar? Dat kan! Je bent niet verplicht om de woning te kopen
  • Je kiest voor een flexibele methode en hoeft niet meteen een definitieve keuze te maken

Voilà, hamsterhuren kent voor jou geen geheimen meer! Zou jij deze woonvorm overwegen? Als je meer over dit concept wil lezen, neem dan een kijkje op de website van bouwonderneming Gilen.