Lees meer

Tips en weetjes voor je eerste stek Huurproblemen
Volgende artikel

© iStock

Geen misverstanden meer: waar hang je rookmelders nu het best?

Gepubliceerd op 25-07-2016

Tips en weetjes voor je eerste stek Huurproblemen

Het lijkt misschien allemaal wat overbodig, die rookdetectoren. Maar dat zijn ze dus zeker niet. Wist je dat je in je slaap helemaal niets ruikt? Zonder hulp van de nodige melders maak je dus geen schijn van kans. Daarom: safety first, twijfel niet en hang ze op.

Als je een huis of appartement gaat huren, zijn rookmelders trouwens verplicht. Let erop dat er minstens één per verdieping is. Maar zelfs al moet het helemaal niet, dan nog is het sowieso geen slecht idee om er toch te plaatsen. Maak het je ineens een stuk gemakkelijker en koop er met een batterij die tien jaar aan één stuk meegaan. Iets duurder, maar zoveel handiger.

Detectoren gekocht? Super! Maar het is even belangrijk om ze nu juist te installeren. Anders is alle moeite voor niets geweest.

Gerelateerde artikels

Waar?

Het beste is om op elke verdieping een rookdetector te hangen in de hal of bij de trappen. Dan ben je al een eind ver. Wil je helemaal op safe spelen, plaats er dan ook één in elke slaapkamer. Dat is zeker geen slecht idee als je de deuren van je slaapkamer elke nacht sluit. Ook de living is zo’n plaats waar een detector heel nuttig kan zijn.

In de keuken, badkamer of garage hang je dan weer best geen klassieke rookdetectoren. Door de dampen geeft dit namelijk maar al te vaak valse alarmen. In de keuken kan je wel overwegen om een thermische detector te hangen. Die reageert op de hitte van een brand.

© speelnietmetvuur.be

Hoe?

Rookdetectoren hang je altijd op aan het plafond, op minstens 30 cm van de muren. Het mag desnoods ook op de muur, maar zorg dan voor zeker 15 cm ruimte tussen de detector en het plafond.

Zorg er ook voor dat de detectoren op een plaats hangen waar de temperatuur constant is. Dus: niet in de buurt van een verwarming.

En nadien ...

Zorg er nadien ook voor dat je de rookdetectoren in topvorm houdt. Test ze daarom minstens een keer per maand. Vervang de batterijen op tijd, als de detectoren dit aangeven. Maak ze ook regelmatig stofvrij met een droge doek. En tot slot, vervang ze als ze ouder zijn dan tien jaar.

Vat je frietketel per ongeluk vuur? Of heb je andere brandschade in je huurwoning? Onderneem meteen actie en volg deze 6 stappen wanneer er schade is aan je huurwoning.