Lees meer

Voor het eerst op de baan Je rijbewijs behalen in 1-2-3
Volgende artikel

© iStock

Gebruik van smartphone in auto is belangrijkste oorzaak van verkeersongevallen

Gepubliceerd op 28-07-2016

Voor het eerst op de baan Je rijbewijs behalen in 1-2-3

Dat je smartphone gebruiken tijdens het autorijden levensgevaarlijk is, hoeven we je niet te vertellen. Maar uit een grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt nu dat het nog straffer is: het gebruik van de smartphone achter het stuur is de belangrijkste oorzaak van verkeersongevallen.

Het onderzoek ging als volgt in z’n werk: zo’n 3.500 chauffeurs kregen drie jaar lang camera’s en sensoren in hun wagen. Bij een ongeval werden de laatste voorafgaande seconden geanalyseerd. Nu blijkt dat niet alleen technische mankementen, weersomstandigheden of bumperkleven de belangrijkste oorzaak is, maar vooral onoplettendheid door de smartphone.

Gerelateerde artikels

Weinig aandacht voor het verkeer

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de bestuurders bijna de helft van de rijtijd dingen doen die niets te maken hebben met autorijden: het volume van de radio aanpassen, een andere zender zoeken, de gps instellen, … En dus ook de smartphone gebruiken: mails beantwoorden, sms’jes sturen, sociale media checken, enzovoort. Volgens het onderzoek veroorzaakt onoplettendheid maar liefst 4 van de 11 miljoen accidenten.

Meer ongevallen door smartphone dan door alcohol of drugs

Wie afgeleid is door z’n smartphone verliest bijna 40 procent van z’n reactievermogen, dat is bijna 4 keer meer dan chauffeurs die rijden onder invloed. Dat stelt een Europees onderzoek uit 2013. Alcohol en drugs veroorzaken dus minder accidenten dan de smartphone. In het vervolg misschien toch even wachten met het verzenden van dat berichtje?