Lees meer

Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© Shutterstock

Tips om als single een eigen huis te kopen

Gepubliceerd op 05-12-2017

Tips en weetjes voor je eerste stek

Als koppel een huis kopen, dat is al geen makkelijke klus. Maar wat als je single bent? Is het dan haalbaar om voor een eigen huis te gaan? Start Life zoekt het voor je uit.

België telt elk jaar meer singles. Zo voorspellen cijfers van het Federaal Planbureau België dat tegen 2060 de helft van de Belgen single is. Deze groeiende groep gaat een steeds groter deel uitmaken van onze samenleving. Maar single of niet: op een bepaald moment denk je eraan om een eigen huis te kopen. Als single is dat niet altijd even gemakkelijk …

Happy single - bewust of onbewust

© Giphy

Je bent de ware nog niet tegengekomen - bewust of onbewust- of je carrière komt even op de eerste plaats. Daarnaast neemt het aantal echtscheidingen elk jaar toe. Huishoudens die bestaan uit één persoon zijn dus lang geen uitzondering meer. Maar voor grote financiële beslissingen wordt het verschil met koppels pijnlijk duidelijk. Zo schrijft Immotheker Finotheker dat de gemiddelde leeftijd bij de aankoop van een eerste woning 34 jaar is. Bij singles ligt de leeftijd op 38 jaar, maar vaker 40 of ouder.

Rekenen, rekenen, rekenen

© Giphy

Laat ons dieper ingaan op de cijfers. Stel dat je een huis wil kopen in het Vlaams Gewest. Dat betekent dat je moet rekenen op een gemiddelde verkoopprijs van 233.382 euro voor een woonhuis. Voor een appartement tel je gemiddeld 229.382 euro neer. Hoewel het niet onmogelijk is, is het toch niet voor elke single weggelegd om zulke bedragen op te hoesten. Uit gegevens van de Nationale Bank blijkt dat koppels met kinderen of koppels zonder kinderen vaker eigenaar zijn van een woning dan singles (met of zonder kinderen). Die trekken vaker de huurmarkt op.

Geen makkelijke beslissing om alleen te nemen

Ben je het beu als alleenstaande om elke maand je geld aan huur uit te geven? Doe iets met je frustraties en neem even de tijd om na te denken. Is het stilaan tijd voor een eigen stekje? Als single is dit vaak geen gemakkelijke beslissing. Je kan niet met een partner overleggen en je moet deze beslissing dus zelf maken. Maar als je weet dat je het met geld dat je maandelijks aan huur geeft, misschien wel een lening kan afbetalen? Dan is je beslissing vast een stuk sneller gemaakt. En nog een ander pluspunt: als single doe jij 100% jouw zin. De enige persoon met wie je rekening moet houden, dat ben jij zelf. Lekker makkelijk!

Breng je financiën in kaart

Is het startkapitaal voor je eigen woning een drempel? Bereken je budget en wie weet willen je ouders wel een handje toesteken. Durf je niet goed hulp vragen? We kunnen je alleen maar aanraden om deze stap te nemen, het is nodig om je financiën in kaart te brengen. Een 'neen' heb je, een 'ja' kan je krijgen. Toch? ;)

Hoeveel kan je lenen als alleenstaande?

Je hebt de knoop doorgehakt en beslist om op eigen houtje een huis te kopen. Proficiat! Nu ga je naar de bank voor een hypothecaire lening. Uit verschillende studies blijkt dat het aantal alleenstaanden dat een hypothecaire lening aanvraagt elk jaar toeneemt. Een klein hartje? Niet nodig! Stap met vertrouwen het bankkantoor binnen.

De vraag is nu vooral: hoeveel kan je als single lenen? Je kan bij vrienden of familie aankloppen en om een lening vragen, maar de bank gaat natuurlijk strengere eisen stellen aan de lening. Ze kijken naar je inkomen, duur van de lening en de eisen die je aan jezelf stelt. Wil je een lening met looptijd van 20 jaar, dan moet je maandelijks natuurlijk meer betalen dan wanneer je kiest voor een looptijd van 30 jaar. Op deze langere lening betaal je dan wel weer meer interest. Let ook op: een lening met duurtijd van 30 jaar wordt steeds minder vaak toegekend door de bank.

Bereken zelf hoeveel je kan lenen

© Giphy

Om uit te rekenen hoeveel je precies kan lenen, doe je best een beroep op de ⅓-regel. Dat betekent dat je maximum een derde van je maandelijks inkomen naar je afbetaling mag laten gaan. Wat overblijft, gebruik je om de maandelijkse rekeningen en leefkosten te financieren. Wil je graag zelf berekenen hoeveel je als alleenstaande kan besteden aan een lening? Maak dan de simulatie op hoeveelkostmijnhuis.be.

Een waarborg verhoogt je kansen

© Giphy

Wat je als single kan doen, om gemakkelijker een lening vast te krijgen bij een bank, is een waarborg inbrengen. Op die manier verkleint de bank het risico. Op het moment dat je de lening niet kan terugbetalen, kan je een beroep doen op de waarborg. De bank vraagt aan een tweede partij of hij akkoord gaat om de schuld terug te betalen. Een voorbeeld hiervan is een solidaire borgstelling. Op die manier kan een tweede partij, zoals een vriend of familie, garant staat voor de terugbetaling.

Een sociale lening kan een oplossing zijn

© Giphy

Er bestaan ook sociale leningen met een gunstig tarief voor alleenstaanden met of zonder kinderen. Deze leningen gaan uit van de overheid en helpen je om de aankoop van een woning te financieren. Wil je aanspraak maken op een sociale lening? Dan is het eerst en vooral belangrijk om te weten of je in aanmerking komt. Daarna begint een lange weg met véél formulieren. Papierwerk ten top! Nu, laat je hierdoor niet tegenhouden, want de tarieven zijn gunstig. Meer informatie over de sociale leningen lees je hier.

Laat je als single dus zeker niet tegenhouden om een eigen stekje te kopen. Welke kosten er precies allemaal komen kijken bij het kopen van een huis, vind je hier.