Lees meer

De eerste keer huren
Volgende artikel

© Pexels

Een appartement huren: deze 13 fases moet je door

Gepubliceerd op 08-10-2018

De eerste keer huren

Je staat op het punt om het ouderlijk nest te verlaten en gaat op zoek naar een appartement of huis om te huren. Da’s spannend en vooral allemaal héél nieuw! Ontdek deze 13 fases waar je sowieso doorgaat tijdens de zoektocht naar dat perfecte plekje.

1. De keuze: part 1

© Giphy

Eerst en vooral beslis je of je alleen, met twee of met vrienden in je nieuwe stekje trekt. Weeg de pro’s en contra’s tegen elkaar af. Niet gemakkelijk!

2. De keuze: part 2

© Giphy

Denk na over waar je precies wil gaan wonen. Dicht bij je ouders of liever in een stad? Kies vooral voor een plek waar je je helemaal thuis voelt.

3. De zoektocht

© Giphy

In deze fase is Immoweb ongetwijfeld je nieuwe beste vriend. De app staat sinds kort op je smartphone en tijdens elke pauze zoek je naar jouw droompand. En ja, de zoektocht gaat gewoon verder op het toilet.

4. De verbijstering

© Giphy

Alles is te duur, te klein of te vuil ... Ga je ooit wel je droomwoning vinden? En de inflatie maakt het er ook niet makkelijker op: de huurprijzen blijven maar stijgen. Pff!

5. De wanhoop

© Giphy

Je staat bijna op het punt om de handdoek in de ring te gooien. Is het nu echt zo moeilijk om iets te vinden? Als het zo verder gaat, woon je op je 40ste nog steeds bij je ouders.

6. De vreugde

© Giphy

YES! Het onmogelijke is gebeurd: je hebt een eigen plekje op het oog. Hallelujah!

7. De afschuw

© Giphy

Je hebt het pand gezien en je bent laaiend enthousiast! ‘s Avonds stuur je (een beetje te laat) je gegevens door naar de makelaar. Een uurtje later stuurt hij je een mail terug met de boodschap dat de woning intussen verhuurd is ... ARE YOU KIDDING ME?

Gerelateerde artikels

8. De verwachtingen bijstellen

© Giphy

Heb je er al eens aan gedacht dat je verwachtingen misschien te hoog liggen? Een penthouse met zwembad voor 500 euro per maand? Tja, dat bestaat enkel in je dromen, vrezen we … 

9. De gelatenheid

© Giphy

Je hebt je verwachtingen bijgesteld en begint te zoeken in buurten die je eerst echt niet zag zitten. Jammer genoeg heb je geen andere keuze …

10. De zoektocht continues: part 4760

© Giphy

Je zoekt je suf en Immoweb is nu meer dan ooit jouw bff. Intussen heb je ook al je familie en je vrienden ingeschakeld: IEDEREEN is nu voor jou op zoek naar een stekje.

11. De hoop

© Giphy

Dit is hét, je voelt het gewoon. Het appartement ziet er super uit en je gegevens heb je dit keer wél op tijd doorgestuurd. Fingers crossed!

12. De ‘waiting game’

© Giphy

Je wacht op een telefoontje van de makelaar of eigenaar en de wachttijd lijkt wel ... eindeloos. Je hebt je nochtans van je beste kant getoond én laten zien dat je orde en netheid hoog in het vaandel draagt. Of dat heb je de huisbaas toch wijsgemaakt. Je blijft je mailbox maar refreshen en ... niets. Hoe lang kan het duren?

13. De opluchting

© Giphy

YESSS, het appartement is van jou! De volgende stap is het huurcontract. En dan een dikke vette housewarming organiseren om iedereen die je geholpen heeft te bedanken.

Het enige wat je nu nog te doen staat, is het huurcontract ondertekenen en de waarborg voorzien. Voor je je krabbel onder het huurcontract zet, is het wel belangrijk dat je alles goed naleest. Daarnaast mag je ook de verhuis beginnen plannen en al eens rondkijken voor een huurdersverzekering.