Lees meer

Voor het eerst op de baan
Volgende artikel

Een ongeval? Deze 8 stappen helpen je weer op weg

Gepubliceerd op 10-08-2016

Voor het eerst op de baan

Ai, een ongeval met schade. Op dat moment heb je véél aan je hoofd. Toch is het belangrijk om de kalmte te bewaren en al zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. We bekijken samen met jou de stappen die je moet doorlopen na een ongeval.

Na een ongeval is het belangrijk om je hoofd koel te houden. Wind je niet op, haal even diep adem en ga daarna samen met de tegenpartij aan de slag. Verzamel zoveel mogelijk informatie voor de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar gaat namelijk voor jou, en de tegenpartij, de papierwinkel regelen en de kosten afhandelen. Het is dus erg belangrijk dat zij een duidelijk beeld krijgen van wat er gebeurd is.

Welke stappen moet je nemen net na een ongeval? Lees hier:

  1. De eerste stap is nakijken of alle slachtoffers in orde zijn. Indien niet, verwittig onmiddellijk een ambulance. Zijn er gewonden? Dan moet je de politie bellen. Bij louter materiële schade kun je dit onderling afhandelen.
  2. De volgende stap is om de voertuigen te controleren op schade. Doe dit nauwkeurig.
  3. Verzamel zoveel mogelijk feitelijke gegevens en maak foto’s van de voertuigen en de omgeving (de positie van de wagens, verkeersborden, remsporen, de staat van het wegdek, …).
  4. Noteer de gegevens van de getuigen indien ze niet lang ter plaatse kunnen blijven.
  5. Vul het schadeformulier in. Dit formulier heeft twee zijden, maar vooral de voorzijde is belangrijk. De voorkant vul je nauwkeurig ter plaatse in. Zorg ervoor dat dit ondertekend is door alle partijen. Dit formulier bezorg je zo snel mogelijk aan de verzekeraar.
  6. Op het schadeformulier teken je ook een schets van het ongeval, bij voorkeur in overleg met de tegenpartij. Teken duidelijk en correct.
  7. Beslis samen met de tegenpartij of je de voertuigen laat staan of je ze laat takelen naar een garage.
  8. De laatste stap: bezorg het schadeformulier binnen de 8 dagen aan de verzekeraar. Wist je trouwens dat Ethias een app heeft ontwikkeld om snel én makkelijk je aanrijdingsformulier aan hen te bezorgen? Dankzij de nieuwe 24/7-app stuur je het schadeformulier via je tablet of smartphone naar Ethias en zij doen de rest.

Ethias Young Drivers: da’s een voordelige autoverzekering voor jonge bestuurders!

Tell me more