Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© iStock

Een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering: is het verplicht? Wat verzekert het en wat niet?

Gepubliceerd op 27-07-2016

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid valt onder de familiale verzekering. Het houdt in dat je verzekerd bent als je schade toebrengt aan anderen of aan de eigendom van anderen. De vraag is of het verplicht is en wat het nu precies verzekerd?

Schade toebrengen aan anderen

Het kan altijd gebeuren dat iemand anders schade leidt door jouw toedoen. Jij wordt hiervoor aangesproken en dus aansprakelijk gesteld. Het gaat hier echter niet om zware criminele fouten, want dan ga je naar gerechtelijke procedures. Waar het wel om gaat is dat je bijvoorbeeld door nalatigheid of zelfs toeval schade toebrengt aan anderen. Deze schade kan zowel de vorm aannemen van een lichamelijk letsel als schade aan de eigendom van een persoon.

De meest voorkomende gevallen zijn die waar fietsers, honden of kinderen bij betrokken zijn. Je hond bijt in iemands arm, jij rijdt met je fiets en je veroorzaakt een accident, je verplaatst een meubel en laat deze per ongeluk op iemands teen vallen of je breekt per toeval de bril van je beste vriend? Dit zijn maar enkele voorbeelden van schadegevallen die jou kunnen overkomen.

© iStock
Het komt er dus op neer dat als je schade veroorzaakt aan iemand anders, je voor het herstel of de vergoeding ervan moet opdraaien. Iedereen is dus verantwoordelijk voor zijn of haar daden. Maar voor iemand een schadevergoeding krijgt, moet er wel een bewijs zijn dat er effectief schade is berokkend. Er moet ook een causaal verband zijn tussen de persoon die de fout maakt en de effectieve schade die hieruit volgt.

Gerelateerde artikels

Waarom verzekerd zijn voor burgerlijke aansprakelijkheid?

Schade kan al snel oplopen: medische kosten, een beschadigd voertuig, vernieling aan een woonst, ... Wanneer je zelf voor de financiële gevolgen moet opdraaien, heb je een groot probleem. Wie op voorhand een verzekering afsluit hoeft echter niet te vrezen: je wordt financieel beschermd als je aansprakelijk wordt gesteld bij onverwachte omstandigheden.

© iStock

Niet verplicht

De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. Bovendien nemen de meeste mensen en gezinnen in Vlaanderen deze wel. De verzekering BA voor de auto is wél verplicht.