Lees meer

Je eerste auto Autoproblemen Hotel Mama verlaten
Volgende artikel

© Pexels

Glaasje te veel op? Hoe zit het dan met je autoverzekering als je je sleutels aan en bob geeft?

Gepubliceerd op 05-04-2018

Je eerste auto Autoproblemen Hotel Mama verlaten

Na een avondje stappen wil je naar huis. Maar omdat je een glaasje te veel op hebt, neemt een vriendin (die bob is) plaats achter het stuur. Onderweg krijgen jullie een aanrijding. Hoe zit het dan met je autoverzekering? Start Life geeft een woordje uitleg.

Te diep in het glas gekeken? Kruip dan vooral niet meer zelf achter het stuur. Een bob brengt je vast met plezier naar huis. Het slimste is dat een bob je dan met zijn eigen wagen naar huis brengt. Maar dat is niet altijd mogelijk: om jou veilig naar huis te brengen, moet hij dus even met jouw wagen rijden.

Maar wat als jullie onderweg een ongeval krijgen? Wie zal de kosten moeten terugbetalen? Na een ongeval zijn er twee mogelijke scenario’s: een ongeval in fout of niet in fout. Laat ons dat even meer in detail bekijken:

Jouw wagen is niet verantwoordelijk voor het ongeval

Wanneer een andere wagen het ongeval veroorzaakt, hoeven jullie je geen zorgen te maken. Er kan geen discussie ontstaan. Het is de verzekering van de tegenpartij die jullie moet vergoeden voor de schade. De herstellingskosten aan je wagen én kosten voor medische verzorging (voor jou en je passagiers) zijn voor de rekening van de tegenpartij.

Jouw wagen is verantwoordelijk voor het ongeval

Of met andere woorden: jouw wagen is in fout. Deze situatie is iets ingewikkelder. We kunnen de kosten na een ongeval opsplitsen in drie: de schade aan de tegenpartij, schade aan je eigen wagen en de lichamelijke letsels van de inzittenden.

Gerelateerde artikels

Wie betaalt de schade aan de tegenpartij?

Dankzij de verplichte BA-autoverzekering betaalt de verzekeringsmaatschappij de schadekosten van de tegenpartij.

Wie betaalt de schade aan de eigen wagen?

Als je een volledig omnium hebt, betaalt je verzekeraar ook de kosten aan je eigen wagen terug. Heb je geen omnium, enkel een BA-autoverzekering? Dan betaalt de verzekering de schade aan je eigen wagen niet terug. En dan begint de discussie natuurlijk tussen jou en je bob …

En wat met lichamelijke letsels?

Met een BA-autoverzekering worden de medische kosten van de tegenpartij en de passagiers in jouw wagen terugbetaald. Deze formule zit ook vervat in een omniumverzekering. Wie niet verzekerd is, is de bestuurder van je wagen. In dit geval: de bob of barmhartige samaritaan die jou naar huis wou brengen. Voor de medische kosten van de bestuurder bestaat er een speciale verzekering: de bestuurdersverzekering. Deze optie is zeker geen overbodige luxe en zorgt ervoor dat ook de bestuurder 100% gerust is.

Conclusie? Voor je je sleutels aan een bob geeft, vraag eerst even of hij niet zelf met de wagen is. Het is slimmer om met zijn auto mee te rijden, jouw wagen te laten staan en ‘m de volgende dag te komen halen. Moet een bob toch moet jouw wagen rijden? Zorg er dan voor dat je een omnium hebt, zo ben je zeker dat alle kosten worden terugbetaald na een ongeval. Geen omnium? Dan moet je op z’n minst weten dat de wagen in orde is met de BA-autoverzekering.

Wist je dat Ethias een BA-Autoverzekering heeft op maat van jonge bestuurders? Maak kennis met Ethias Young Drivers!