Lees meer

Je eerste auto De auto van de toekomst
Volgende artikel

De auto van de toekomst is er (bijna), de verzekering volgt?

Gepubliceerd op 10-08-2016

Je eerste auto De auto van de toekomst

Zelfrijdende wagens zijn al lang geen utopie meer. Sterker nog: volgens autobouwers zouden er vanaf 2020 zelfrijdende wagens rondrijden in heel België. Een droom voor velen, een nachtmerrie voor autoverzekeraars? We zoeken dit uit.

Stel: je zit in de auto en je hoeft niet meer te schakelen, remmen, sturen of gas te geven. Bovendien hoef je je niet langer te concentreren op de weg en de omgeving. In plaats daarvan heb je nu tijd om de krant te lezen of om een filmpje te bekijken op je tablet. Dit klinkt misschien allemaal erg futuristisch, maar dat is het niet.

Er zijn namelijk bedrijven, zoals Tesla en Google, die volop aan het experimenteren zijn met zelfrijdende wagens. In 2020 wil automerk Tesla een software-update aanbieden voor zijn automodel S. Dan rijdt de auto helemaal vanzelf. Spannend!

Blind vertrouwen op technologie

Het grootste voordeel van een zelfrijdende wagen? Véél veiliger omdat de wagen sneller beslist dan de bestuurder. Het enige wat jij nog moet doen? Da’s simpel: de wagen starten en instructies geven over je bestemming. Vergelijk het met de automatische piloot van een vliegtuig. Toch is er iets dat nooit zal veranderen: het tanken. Regelmatig je wagen bijvullen of opladen is nodig om op je bestemming te geraken. Zelfrijdende auto's zijn superhandig, maar vragen om je vertrouwen. Zo moet je 100% vertrouwen in iets abstracts, in technologie. En dat zal in het begin zeker een aanpassing vragen.

De verzekeringen met de handen in het haar?

Zelfrijdende auto's lijken wél de uitvinding van de eeuw. Iedereen kijkt vol spanning uit naar de lancering van deze wagens. Maar heb je al eens stilgestaan bij de gevolgen van een ongeval? Wie is er verantwoordelijk? Over deze vraag breken verzekeraars op dit moment het hoofd. Wanneer auto's veiliger worden, zou je denken dat de premie daalt. Toch verwachten we op korte termijn geen premiedaling. Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Ook zelfrijdende wagens kunnen aan de buitenkant beschadigd worden.
  • De geavanceerde software is duur en is dus ook kostelijk om te laten herstellen.
  • De bestuurders vormen een groter risico omdat hun aandacht niet meer op de rijbaan gericht is.

Blijft de bestuurder verantwoordelijk?

Dit zijn maar enkele bedenkingen bij het verzekeren van een zelfrijdende wagen. Technologie goed en wel, maar uiteindelijk blijft de eigenaar toch de eindverantwoordelijke van het voertuig. Zo staat er in het Verdrag van Wenen uit 1968: "Elke bestuurder moet steevast de controle over zijn voertuig hebben".

Als bestuurder van een zelfrijdende wagen moet je dus op elk moment de controle behouden. De handen hou je dus best constant aan het stuur. Bovendien moet je in staat zijn om de wagen op elk moment te stoppen. Een rijbewijs blijft dus een absolute must.

Ethias Young Drivers: da’s een voordelige autoverzekering voor jonge bestuurders!

Tell me more