Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

De 9 belangrijkste oorzaken van een autopanne

Gepubliceerd op 26-07-2016

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Daar sta je dan: je hebt enkel kilometers gereden en je auto wil plots niet meer verder... Damn! Vroeg of laat hebben we het allemaal weleens voor. Meestal kan je er écht niets aan doen, maar soms is de oorzaak wel een beetje lullig, ja. negen meest voorkomende problemen die wegenwachters tegenkomen:

1. Geen brandstof meer hebben ...

© Flickr

Iets waar wel meer mensen zich op verkijken. Vooral dan op de schatting die de auto maakt over hoeveel kilometer je nog verder kan. Op tijd tanken dus!

2. ... of net de verkeerde brandstof hebben getankt

© iStock

Gebeurt veel vaker dan je denkt en het is dan ook snel gebeurd. Heb je dit voor, dan is het het beste om de auto niet meer te starten, en direct de wegenwacht te bellen.

Gerelateerde artikels

3. De sleutel achtergelaten in de wagen

© iStock

Stom natuurlijk, maar het komt tegenwoordig ook meer en meer voor. Je bent even uit je auto en hij gaat vanzelf op slot. Eén tip: schakel het automatisch vergrendelen van je wagen uit.

4. Een lege batterij hebben

© iStock

Om dit te vermijden, laat je de accu best elke herfst nakijken. Zo komt hij zeker de winter door. Heb je een platte batterij? Begin dan niet met startkabels te knoeien. Moderne auto’s zitten namelijk vol elektronica, die vreselijk snel stuk kunnen gaan. En dan ben je letterlijk en figuurlijk nog verder van huis.

5. De startmotor wil niet meer mee

© iStock

Het lijkt erg op het hebben van een lege batterij, maar het is toch iets compleet anders. De startmotor zorgt ervoor dat je motor, je raadt het al, kan starten. Hier is de enige oplossing helaas: het laten slepen van je wagen naar de garage.

6. De banden zijn lek

© iStock

Het volstaat om in een spijker te rijden en je hebt prijs. Het beste is nog altijd om een reservewiel bij je te hebben. Je kan ook aan de slag gaan met een reparatiekit, maar vaak werken deze niet zo goed. Ben je niet zo handig? Begin er dan niet aan en laat je helpen door een wegenwachter.

7. Er zijn elektrische storingen

© iStock

De nieuwste auto’s hebben heel wat elektronica aan boord. Niet alleen de boordcomputer, maar ook heel wat sensoren. Er is dus veel meer dan vroeger dat kapot kan gaan.

8. De motor is oververhit

© iStock

Dit gebeurt vooral als je de wagen gaat overbelasten. Zwaarbeladen over de bergen rijden of in een te lage versnelling blijven rijden. Maar het kan ook zijn dat er te weinig olie of koelvloeistof aanwezig is. Merk je dat de motor te warm wordt? Rij dan zeker niet verder, maar stop op tijd en wacht tot de motor terug wat afgekoeld is.

9. De dynamo die het begeeft

© iStock

Nu wordt het iets technischer, maar het is blijkbaar vaak de oorzaak van een panne. Bij elk onderhoud wordt dit onderdeel wel gecontroleerd, maar soms kan het tussendoor toch kapotgaan.