Lees meer

Je eerste auto Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

Dé 7 dingen waar je absoluut op moet letten bij de aankoop van een tweedehandsauto

Gepubliceerd op 25-07-2016

Je eerste auto Tips en weetjes voor je auto

Woohoo! Je hebt je rijbewijs behaald en je kijkt ernaar uit om je een auto aan te schaffen. Alleen is je budget nogal beperkt. Dus ga je voor een tweedehandswagen! Een ideale oplossing, maar als je er een koopt, kan je toch beter op deze 7 dingen letten:

1. De verplichte papieren

© iStock

Als je een tweedehandsauto koopt, is het belangrijk dat de verkoper je een tweedehandskeuringsbewijs, een Car­-Pass, de originele factuur, het gelijkvormigheidsattest én het inschrijvingsbewijs van de auto geeft.. Een Car­-Pass is een verplicht document dat de kilometerstand aanduidt. Het mag niet ouder zijn dan 2 maanden.

Ook belangrijk om te controleren is de identiteitskaart van de verkoper: check of hij wel degelijk de eigenaar van de auto is en kijk naar de datum waarop de financiering voor de auto eindigt. Dit is om te voorkomen dat de auto in beslag wordt genomen door de bank van de eigenaar, als zijn autolening nog niet volledig is afgelost.

2. De prijs: niet te duur, maar ook niet te goedkoop

© iStock

Een goedkope auto betekent meestal dat hij oud is. Maar oud is daarom niet slecht. Het is het onderhoud dat telt. Als een auto goedkoop is maar niet goed werd onderhouden, dan zal je er hoge onderhoudskosten aan hebben en zal hij minder lang meegaan. Kijk zeker ook naar hoeveel de auto verbruikt en of hij duur is in onderhoud. Vergelijk de prijs van verschillende auto’s, zowel bij particulieren als bij garages.

Gerelateerde artikels

3. Aankoop bij een particulier of een garage?

© iStock

Het heeft allebei zijn voor-­ en nadelen. Bij een particulier betaal je vaak iets minder en kan je dikwijls nog wat onderhandelen over de prijs. Maar je hebt uiteraard geen garantie op de auto, tenzij hij nog in fabrieksgarantie is. Daarom moet je hem zeker goed laten nakijken en er een testrit mee maken. Als je een tweedehandsauto koopt bij een garage, heb je 1 jaar garantie.

4. Benzine of diesel?

© iStock

Maak de afweging of je best naar een benzine-­ of een dieselauto op zoek gaat. Een diesel is duurder in onderhoud, maar komt uiteindelijk goedkoper uit als je meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt. De motor is meestal ook iets sterker dan die van een benzinewagen.

5. De kilometerstand

© iStock

Hoe hoger de kilometerstand, hoe lager de prijs. Zeker bij een auto die meer dan 200.000 kilometer op de teller heeft. Wat heel belangrijk is om te weten, is HOE die kilometers gereden zijn. Een wagen die het meeste op de snelweg heeft gereden met één persoon als belading, heeft sowieso minder slijtage dan een wagen die dagelijks 5 personen heeft moeten vervoeren in het stadsverkeer.

6. Details in of op de auto

© iStock

Kijk of er geen krassen of roestsporen zijn in de carrosserie van de auto. Is dit het geval, dan zou je de auto aan een lagere prijs moeten krijgen. Controleer ook de tankklep, doe de deuren eens helemaal open en test de sleutels en sloten. Vraag eens hoelang de batterij en (bij een dieselauto) de distributieriem er al inzit. Als de auto al meer dan 100.000 kilometer gereden heeft, moet deze vervangen zijn. Controle op de banden, de CO2-­uitstoot, de lichten, de remmen en de gordels werd al gedaan tijdens de verplichte tweedehandsautokeuring.

7. Een contract of factuur

© iStock

Al is het maar een handgeschreven zin op een blad papier met twee handtekeningen erop, stel altijd een contract op voor beide partijen. Koop je de wagen bij een garage? Dan wordt dat voor jou geregeld.