Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek Besparen
Volgende artikel

Getty

Bespaar op je energiefactuur dankzij … je koelkast!

Gepubliceerd op 05-04-2017

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek Besparen

Weet jij waarom je regelmatig je koelkast moet ontdooien? En wat is het slimste: je diepvries vullen tot in het kleinste hoekje of niet? Met deze 4 tips helpen we je niet alleen om je koelkast en diepvries beter te organiseren, maar je bespaart meteen ook geld uit op je energiefactuur. Wow, cool!

1. Vul je diepvries tot in het kleinste hoekje

© Giphy

Lucht koelen kost ook energie. Vul daarom je diepvries zoveel mogelijk. Desnoods vul je de lege ruimtes in de vriesvakken op met isomo. Waarom dat nuttig is? Wanneer je je diepvries opent, stroomt er minder warme lucht naar binnen.

2. Haal de stofdoek maar boven!

© Giphy

Heb je in je keuken of berging een vrijstaande koelkast? Dan maak je er best een gewoonte van om regelmatig de achterkant van het toestel schoon te maken. Het stof of vuil op de achterkant zorgen ervoor dat de warmte minder goed weg kan. Hierdoor koelt het apparaat minder snel af. Resultaat? Het toestel zal meer verbruiken.

3. Ontdooi regelmatig je diepvries

© Giphy

Het ijs in je diepvries mag er dan wel ‘cool’ uitzien, het aangekoekte ijs ben je best zo snel mogelijk kwijt. De diepvries moet véél harder werken om de temperatuur constant te houden. Een ijslaag van 2 mm verhoogt het verbruik met maar liefst 10%. Het is een goed idee om je diepvriezer te ontdooien wanneer er zich een ijslaag op de wanden begint te vormen. En liefst doe je dat 1 keer per jaar, zo hou je het energieverbruik binnen de perken.

4. Zet geen warme producten in de koelkast

© Giphy

Je hebt net een maaltijd opgewarmd in de microgolf, maar plots heb je geen honger meer. Terug de koelkast in. Maar let op! Laat je maaltijd eerst afkoelen. Als je warm eten in de koelkast zet, moet dit apparaat veel moeite doen om de binnentemperatuur constant te houden. En dat kost energie en dus geld.