Lees meer

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek
Volgende artikel

© Shutterstock

Spaar jaarlijks € 934 euro uit in het huishouden met deze 5 tips

Gepubliceerd op 01-02-2018

De eerste keer huren Tips en weetjes voor je eerste stek

Wanneer je op je eigen benen staat, besef je plots erg goed waarvoor je gaat werken. Elke maand moet je héél wat rekeningen betalen. Maar … het kan ook anders. Verlaag je facturen - van water tot elektriciteit - met enkele simpele tips. Oplaadbare batterijen en spaarlampen to the rescue!

1. Drink meer water van de kraan. Jaarlijkse besparing: 480 euro.

© Giphy

Uit studies blijkt dat water uit de kraan heel gezond is. Net zoals het water dat je in flessen koopt. Voor een liter kraantjeswater betaal je ongeveer 0,004 cent. Als je dat vergelijkt met water uit de supermarkt, maakt dat meteen al een groot verschil! Wie elke dag een fles water drinkt van 2L, bespaart jaarlijks bijna 480 euro. Mooi zo!

2. Draai spaarlampen in de lampenhouders. Jaarlijkse besparing: 250 euro.

© Giphy

Je ouders hebben in de garage vast nog wel gloeilampen liggen. Wil je graag twee lampjes lenen voor in de keuken? Wel … eigenlijk is dat niet zo slim. Hoewel spaarlampen duurder zijn, zijn ze véél voordeliger dan gloeilampen. Ze hebben een levensduur van bijna 10 jaar (wow!) en zijn in verbruik een heel pak goedkoper. Da’s goed voor je portemonnee en voor je rug. Zo hoef je niet elk jaar op een stoel te kruipen om een nieuw peertje in de lampenhouder te draaien. Dus: laat die gloeilampen maar links liggen en kies voor een spaarlamp. Lekker spaarzaam!

3. Koop oplaadbare batterijen. Jaarlijkse besparing: 45 euro.

© Giphy

Een draadloze muis, de afstandsbediening van je digibox, een zaklamp, … Jup, jij hebt nog wel wat apparaten op batterijen liggen. Al deze toestellen hebben natuurlijk ook energie nodig. Maar batterijen zijn vrij duur. Kies daarom voor herlaadbare. Dat bespaart je op jaarbasis toch al snel 45 euro. Let wel: in het eerste jaar moet je wel de lader aankopen. Het jaar nadien zal de besparing dus nog groter zijn!

Gerelateerde artikels

4. Hergebruik je stofzuigzakken. Jaarlijkse besparing: 15 euro

© Giphy

Stofzuigzakken kosten gemiddeld tussen de 6 en 15 euro voor een doosje met 4 zakken. Als je elke maand de stofzuigzak vervangt, heb je per jaar toch wel wat zakken versleten. Een dure grap, als je het ons vraagt. Gooi daarom je zak niet weg wanneer hij vol is, maar schud de inhoud leeg boven de vuilnisbak. De zak hou je bij en gebruik je opnieuw. Dat betekent dat je met een pak stofzuigerzakken dubbel zo lang doet én dus de helft minder geld uitgeeft. Feest! Wil je echt geen cent meer spenderen aan stofzuigzakken? Dan is een zakloze stofzuiger de oplossing. ;)

5. Beperk het aantal wasjes. Jaarlijkse besparing: 144 euro.

© Giphy

Minder energie verbruiken is altijd goed voor je portemonnee. Apparaten uitschakelen die je niet gebruikt of de oven uittrekken nadat je ‘m gebruikt hebt? Top! Want vergis je niet: sommige apparaten blijven energie opslorpen zonder dat je het doorhebt.

Ook door het correcte gebruik van de wasmachine spaar je geld uit. Ga jij voor kleine wasjes? Of wacht je tot je een hele wasmand vol hebt? Wel, het slimste is om je wasmachine zo vol mogelijk te proppen. Vuistregel: zorg er wel voor dat je je vuist nog in de wasmachine kan steken. Zo ben je zeker dat de was voldoende plaats heeft om te draaien. Wie een beetje let op zijn stroomverbruik, spaart al makkelijk 12 euro per maand of 144 euro per jaar uit. Bovendien is er nog een ander groot apparaat in huis waarmee je kan besparen! Lees hier hoe je het energieverbruik van je koelkast laat dalen.