Lees meer

Je eerste auto Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

Benieuwd hoeveel je kwijt zal zijn aan verkeersbelastingen? Check het gewoon even hier

Gepubliceerd op 20-07-2016

Je eerste auto Tips en weetjes voor je auto

Het is beslist: deze auto wordt het. Hij is gewoon helemaal perfect voor je. De max, maar let wel op dat je met alle kosten rekening houdt. Uiteraard is er de som die je aan de verkoper zal moeten neertellen. En de verzekering, dat ook. Maar wat ook een flinke duit kan kosten, dat zijn de belastingen die je onvermijdelijk zal moeten betalen.

En het zijn er nog twee ook. De eerste is de belasting op inverkeerstelling, of de BIV. Die betaal je één keer, op het moment dat je de auto inschrijft. Let op, ook als je een tweedehandswagen koopt, passeer je aan deze kassa. Daarnaast zal ook nog de jaarlijkse verkeersbelasting in je bus vallen. Hoeveel je nu precies moet neertellen, dat hangt af van hoe ‘schoon’ je bolide is. Een hogere uitstoot en meer power betekenen meer belastingen. En diesels betalen altijd meer dan benzinewagens.

Gerelateerde artikels

Om niet voor nare verrassingen te komen staan, kan je nu zelf checken wat je precies zal moeten ophoesten. Dat doe je door te surfen naar het Belastingsportaal van de Vlaamse Overheid. Het enige wat je moet weten, is de Euronorm, de CO2­uitstoot, en de fiscale pk’s van je nieuwe wagen.

Opgelet: de simulator telt enkel voor auto’s in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië gebruiken ze andere tarieven.