Lees meer

De eerste keer huren
Volgende artikel

© Unsplash

Huurcontract = Chinees? Met deze woordenlijst van Start Life begrijp je élk woord

Gepubliceerd op 06-06-2018

De eerste keer huren

Wanneer je een woning wil huren, krijg je op een bepaald moment een huurcontract onder je neus geschoven. Het is de eerste keer dat je dit meemaakt, dus sommige woorden en termen (plaatsbeschrijving, qué?) klinken je nog onbekend in de oren. Maar niet voor lang meer want hier is Start Life met een handig lijstje!

Wanneer je een huurcontract voorgeschoteld krijgt, word je om de oren geslagen met termen waarvan je vast nog nooit gehoord hebt. De lettertjes beginnen voor je ogen te dansen en je weet stiekem niet goed wat deze woorden nu precies betekenen. Om dit soort situaties te vermijden, geeft Start Life je een overzicht van enkele typische, moeilijkere termen uit een huurcontract. Zo kan je je goed voorbereiden voor je effectief je handtekening onder het contract zet. En een spiekbriefje in je portefeuille steken mag altijd! ;)

Lees even mee en begrijp het huurcontract als een echte pro:

Brandverzekering: als huurder ben je wettelijk niet verplicht om een brand- of huurverzekering voor je huurwoning af te sluiten. Toch wordt deze verzekering in de meeste huurcontracten als een contractuele verplichting opgenomen. Dat wil zeggen dat je de sleutels van je nieuwe huurwoning pas in handen krijgt als je kan aantonen dat je zo’n verzekering hebt. Enerzijds is het een bescherming voor de eigenaar: de schade aan zijn pand zal terugbetaald worden. Anderzijds is de huurder ook gerust, zo hoeft hij niet zelf op te draaien voor de herstellingskosten bij een schadegeval. Wil je weten hoe je als huurder de beste brandverzekering kiest? Met deze handige checklist haal jij de beste brandverzekering in huis.

Domicilie: dit is het adres waar jij volgens de burgerlijke stand verblijft. Na je verhuis ben je dan ook verplicht om je nieuwe adres aan te geven in het gemeentehuis van je (nieuwe) gemeente. Niet vergeten, hé!

Energieprestatiecertificaat: het EPC-document moet de verhuurder of het immokantoor aan je voorleggen. Het geeft informatie aan de huurder over de energie in het huis of appartement. En dat is belangrijk: het geeft je een beeld van hoe goed de woning geïsoleerd is en of je veel/weinig zal moeten stoken om het warm te krijgen. Meer lezen over het energieprestatiecertificaat? Hier moet je zijn!

Huurindex: de huisbaas mag de huurprijs van je huurwoning aanpassen als het leven duurder (of goedkoper) wordt. Dit doet hij op basis van de gezondheidsindex. Het mag maar 1 keer per jaar (op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract) en de verhuurder moet de huurder schriftelijk op de hoogte brengen. Let op: een indexering van de huurprijs is niet hetzelfde als een herziening. Kom er hier alles over te weten.

Gerelateerde artikels

Huurovereenkomst van korte duur: het huurcontract heeft een duur van drie jaar of minder. Het kan maar één keer verlengd worden. Jij of de verhuurder kan dit contract niet stopzetten, behalve wanneer dit werd afgesproken in het contract. Aan het einde van de contractuele periode kan de huurder of verhuurder de overeenkomst wel stopzetten. Hou wel altijd nog rekening met een opzeggingstermijn van drie maanden.

Huurovereenkomst van lange duur: dit is een huurcontract van negen jaar of langer. Omdat je voor een lange tijd gaat huren, legt de notaris dit vast in een akte. Dat is verplicht. De opzeg is 6 maanden. Meer weten? Hier lees je meer over 3-6-9-contracten.

Huurwaarborg: voor je je intrek neemt in het huurpand, zal de eigenaar vragen om een huurwaarborg te storten op een geblokkeerde rekening. Dit is niet verplicht in België, maar de meeste huisbazen vragen je toch om dit bedrag - gelijk aan twee of drie maanden huur - te betalen. Het is een veiligheid voor de verhuurder: als jij schade hebt veroorzaakt kan hij hiermee de herstellingskosten betalen. Wanneer je het pand verlaat en er is geen schade, krijg je de huurwaarborg volledig terug.

Een huurwaarborg is 1 van de 7 extra kosten (naast je maandelijkse huur) waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat huren. Bekijk hier de volledige lijst van kosten waar je nog niet aan gedacht had, maar wel o zo belangrijk zijn!

Nog wakker? We hebben nog enkele begrippen voor je klaarstaan. Let’s continue!

© Giphy

Levenslange huur: dit huurcontract loopt af wanneer de huurder sterft. Het is belangrijk dat deze afspraak schriftelijk op papier staat. Het is zelfs aan te raden om deze huurovereenkomst in een notariële akte te laten vastleggen.

Opzegtermijn van een huurwoning: hoewel in een huurcontract altijd de duur van de huurperiode staat, betekent dat niet dat de overeenkomst automatisch stopt na deze periode. Als je niets van je laat horen, loopt het huurcontract gewoon door. Wil je toch verhuizen? Als je het contract wil stoppen, moet je altijd een schriftelijke opzeg aan de verhuurder (of het immokantoor) bezorgen. Hier lees je hoe je je huurcontract correct stopzet.

Opzegvergoeding: zeg je je contract als huurder binnen de eerste 3 jaar van de huurperiode op? Dan ben je verplicht om de verhuurder een opzeggingsvergoeding te betalen. Vertrek je in de loop van het eerste jaar? Dan bedraagt je ‘boete’ drie maanden huur. Vanaf het tweede jaar betaal je twee maanden huur en in het derde jaar nog 1 maand.

Plaatsbeschrijving: dit fotoverslag is een verplicht document bij het huurcontract. Het is een gedetailleerd verslag waarin de verschillende ruimtes van de huurwoning worden beschreven. De staat van de toestellen in de keuken wordt (samen met andere eventuele gebreken) opgelijst. Barsten in een raam of krassen op de deur? Zet het in de plaatsbeschrijving. Zo kunnen er achteraf geen discussies ontstaan. Wil je meer weten over de plaatsbeschrijving? Dan is dit the place to be!

© Giphy