Lees meer

Tips en weetjes voor je eerste stek Je eerste auto
Volgende artikel

© Shutterstock

Samen met je lief een auto kopen: hoe regel je dat allemaal?

Gepubliceerd op 05-12-2017

Tips en weetjes voor je eerste stek Je eerste auto

Twee auto’s? Dat is voor startende koppels vaak onbetaalbaar. Daarom wordt er vaak een auto samen aangekocht en gedeeld. Allemaal goed en wel, maar hoe doe je dat dan precies? En wat met de verzekeringen? Start Life vertelt je hoe jullie dit allemaal regelen.

De aankoopprijs, onderhoudskosten, verzekeringen en tankbeurten …  Jup, een eigen auto is niet goedkoop. Om de kosten binnen de perken te houden, kiezen startende koppels vaak om een wagen te delen. Om deze deal te doen slagen, is het belangrijk om vanaf het begin goede afspraken te maken. Geen ruzie over wie wanneer de auto wil gebruiken, wie de verzekeringskosten voor z'n rekening neemt en wie met de wagen naar de keuring gaat. En de vraag is vooral: hoe doe je dat om met twee een auto te kopen? Start Life helpt jullie op weg.

1. Samen een auto kopen: hoe gaat dat dan?

Jullie hebben de knoop doorgehakt en gaan samen een auto kopen. Zet je schrap: dit is wel een grote hap uit jullie budget. Voor een kleinere, nieuwe wagen mag je rekenen op een bedrag van 8000 euro. Voor een groter exemplaar betaal je al ruim 20.000 euro. Is een nieuwe wagen met 0 kilometer op de kilometerstand voor jullie niet belangrijk? Neem dan zeker ook eens een kijkje op de tweedehandsmarkt. Het is een plek waar je vast en zeker nog koopjes kan doen. Twijfel je nog tussen een nieuwe of een tweedehandswagen? Dan zal dit artikel je helpen in je keuze.

Gekozen? Dan is het tijd voor het papierwerk. Hoewel je samen een auto koopt, staat de auto op naam van één persoon. Deze persoon zal ook de rekening van de verkeersbelasting krijgen én hij of zij zal de auto ook moeten verzekeren. Dat alles op de naam staat van één persoon, is op zich geen probleem. Jullie delen de rekeningen gewoon door twee en ieder betaalt zijn deel. Ontstaan er na een tijdje discussies? Bij meningsverschillen zal de persoon die de auto niet op zijn/haar naam heeft vaker aan het kortste eind trekken. Maak daarom goede afspraken en zet ze nog het liefst op papier.

2. Vergeet de verzekering niet

Een BA-autoverzekering is verplicht in België. Voor je je met de nieuwe wagen op de baan begeeft, moet de verzekering dus geregeld zijn. De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid dekt de schade die je toebrengt aan anderen en voertuigen van anderen. Schade aan je eigen wagen? Daar bestaan nog uitgebreidere autoverzekeringen voor, zoals bij voorbeeld een omniumverzekering. Informeer je hier zeker verder over.

Nu even terug naar de BA-autoverzekering. De persoon op wiens naam de wagen gekocht is, krijgt ook het verzekeringscontract op zijn naam. Deze verzekering is niet alleen voor deze persoon, maar ook voor de andere helft van het koppel. Deze persoon is ook mede-eigenaar van de auto én gaat er regelmatig mee de baan op. No stress, dus. Zijn jullie nog op zoek naar een autoverzekering? Ethias Young Drivers heeft een heel aantrekkelijke verzekering voor jonge bestuurders. Check it out!

3. Hang een planning aan de koelkast

Zo weet je meteen wie wanneer de auto wil gebruiken. Geraken jullie hier niet helemaal uit? Een gouden regel is om werkgerelateerde zaken steeds te laten voorgaan op ontspanning. Moet je naar een meeting voor je werk? Of heb je (uitzonderlijk) op zaterdag afgesproken met een collega om een presentatie te overlopen? Dan zal je partner even de fiets moeten nemen naar de supermarkt of de yogales. Als je deze regel toepast, ga je discussies vermijden en heb je aandacht over voor leukere dingen. Nog een tip voor wie in de stad woont en de gedeelde wagen niet altijd ter beschikking heeft: open een gedeelde Uber-account. Zo geraakt je lief makkelijk op zijn of haar bestemming wanneer jij moet werken. Of omgekeerd.

4. Stel een contract  op om discussies te vermijden

Ontstaat er op een bepaald moment toch een discussie? Over de prijs van de verzekering, de planning, of wie er nu moet tanken? Maak na de aankoop van de wagen meteen een contract op. Dat klinkt misschien nogal officieel, maar wat zal je blij zijn dat je er achteraf een beroep op kan doen bij discussies. Hopelijk hoef je het nooit te gebruiken, maar je weet maar nooit. It is better to be safe than sorry. ;) Bovendien is zo'n contract aan te raden wanneer je niet getrouwd bent. Ga je ooit uit elkaar (hopelijk niet natuurlijk) heb je iets om op terug te vallen.

Ben je nog op zoek naar een auto op de tweedehandsmarkt? Dan mag je deze 7 slimme vragen zeker niet vergeten stellen aan de verkoper. Go, go, go!