Lees meer

Tips en weetjes voor je eerste stek Huurproblemen
Volgende artikel

© iStock

9 tips om een inbraak in je woning te voorkomen

Gepubliceerd op 26-07-2016

Tips en weetjes voor je eerste stek Huurproblemen

Het is iets wat niemand van ons ooit wil meemaken. En toch, meer dan 80.000 keer per jaar is het prijs, in ons land alleen al. Maar geen paniek, er is zoveel dat je kan doen om te voorkomen dat het bij jou gebeurt.

Waar het eigenlijk om gaat, is dat je het de dief wat moeilijker maakt. Maar je kan je huis natuurlijk niet veranderen in een bunker. Het is al voldoende om het veel langer te laten duren eer de dief kan binnendringen. Deze zal het dan sneller opgeven en afdruipen.

Hieronder 9 tips:

1. Laat geen onbekenden binnen

© iStock

Wist je dat heel wat dievenbendes de buurt verkennen door op voorhand bij je aan te bellen? Ze gebruiken steeds smoesjes. Zo moeten ze bijvoorbeeld naar het toilet, of ze stellen zich voor als iemand van de politie. En terwijl ze binnen zijn, kijken ze hoe ze binnen kunnen geraken en of er waardevolle spullen aanwezig zijn.

Als iemand aanbelt, kan je beter eerst een parlofoon gebruiken, of een zogenaamd ‘kijkgaatje’ aan je voordeur.

2. Sluit alle ramen en deuren, ook al ben je maar vijf minuutjes weg

© iStock

Evident natuurlijk. Ramen op kiepstand laten is trouwens niet veilig. Een beetje handige dief is zo binnen.

Gerelateerde artikels

3. Geef altijd de indruk dat je thuis bent

© iStock

Eenvoudig en heel efficiënt. Laat bijvoorbeeld altijd de verlichting in huis aan. Of zet de radio op. Ben je langer weg, bijvoorbeeld op vakantie? Gebruik dan timers, en vraag aan je buren of zij de brievenbus willen leegmaken, de gordijnen wil openen en sluiten en het gras afrijden.

4. Post geen vakantiefoto’s op sociale media

© iStock

Dievenbendes schuimen namelijk Facebook en andere kanalen af, op zoek naar deze foto’s. Het is dan niet veel werk om je naam aan een adres te linken, met bijvoorbeeld een telefoonboek. En zo weet men dat je op reis bent, en de kust veilig is. En dan is het bingo.

5. Zorg voor sociale controle

© YouTube

Hoge hagen lijken goed, maar dat is het niet. De dief kan zo rustig aan de slag gaan, zonder dat iemand het vanop straat kan zien.

6. Maak een afspraak met een diefstalpreventieadviseur

© iStock

Een wat? Wel, een politieman of ambtenaar van je gemeente, die met jou gaat kijken hoe je je huis of appartement beter kan beveiligen tegen dieven. Daarvoor komt hij of zij bij jou thuis een kijkje nemen. Bovendien is het helemaal gratis. Hoor dus zeker even bij je politiekantoor waar je een afspraak kan maken.

7. Versterk je ramen en deuren

© iStock

Het lijkt vaak of de sloten van vandaag de dag goed genoeg zijn om dieven te stoppen. Maar het kan nog veel beter. Versterk bijvoorbeeld je deuren met een veiligheidscilinder of een zogenaamde rozet. Je kan ook rolluiken plaatsen, of veiligheidsglas in je ramen.

8. Plaats de nodige elektronische beveiliging

© iStock

Een alarmsysteem is daarbij het meest voor de hand liggende natuurlijk. Maar je kan ook kiezen voor videobewaking. Bedenk wel dat dit allemaal alleen nuttig is als je huis al goed beveiligd is.

9. Maak een lijstje van alle waardevolle spullen

© iStock

Oké, deze voorkomt geen inbraak, maar we willen ze graag toch even meegeven. Met een goed lijstje van waardevolle spullen kan de politie je namelijk sneller teruggeven wat van jou is, als zij dit terugvinden. Noteer ook zeker de serienummers, zeker van alle elektronische toestellen. Schrijf ook zaken op waaraan je de spullen kan herkennen, zoals beschadigingen. En maak foto’s.