Lees meer

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

9 manieren waarop je onbewust je auto beschadigt

Gepubliceerd op 27-07-2016

Autoproblemen Tips en weetjes voor je auto

Je auto soigneren is niet alleen belangrijk voor je veiligheid, maar ook voor je portemonnee. Het is zelfs zo dat je iets verkeerd kan doen zonder dat je het echt doorhebt. Wist je dat je op deze 9 manieren je auto onbewust beschadigt?

1. Door onvoldoende je vloeistoffen te controleren

© iStock

Vloeistoffen als motorolie, remvloeistof en koelvloeistof zijn essentieel voor de werking én de veiligheid van je wagen. Het is niet alleen belangrijk dat ze voldoende bijgevuld worden, maar ook dat ze geen lekkages vertonen. Gooi dus af en toe die motorkap open én ga op tijd naar de garage om miserie te vermijden.

2. Door je bandenspanning nooit te checken

© iStock

De juiste bandenspanning is cruciaal voor - uiteraard - de levensduur van je banden, voor je velgen, je brandstofverbruik én de veiligheid van je wagen. Controleer dus zeker maandelijks je bandenspanning, want je bandendruk is gevoelig aan temperatuurverschillen.

3. Door waarschuwingslichtjes te negeren

© iStock

Pinkt er een verdacht lichtje op je dashboard? Rij dan niet verder, maar zet je opzij en check de handleiding van je wagen. Wie weet is het onbelangrijk, maar voor hetzelfde geld moet je dringend naar de garage. Beter het zekere voor het onzekere nemen!

Gerelateerde artikels

4. Door iemand weg te slepen

© iStock

Personenauto’s zijn er simpelweg niet voor gemaakt. Geloof ons, je bumper zal eraan geloven. Laat het slepen dus aan professionele pechverhelping over!

5. Door te rijden met een tank die bijna leeg is

© iStock

Bekijk het zo: in brandstof zitten kleine deeltjes die naar de bodem kunnen zakken. Als je telkens op de laatste restjes rijdt, komen die deeltjes in je brandstofleiding terecht, en hierdoor kunnen ze verstopt geraken. Dé oplossing om dit te vermijden: naar ‘t tankstation gaan als je tank halfleeg is.

6. Door op je koppeling te rijden

© iStock

Aan iedereen met een handgeschakelde auto: haal je voet van je koppeling als je hem niet nodig hebt. Ontkoppeld rijden is écht niet veilig, en al zeker niet bij regenweer. Plus, het zorgt ervoor dat je koppeling véél sneller verslijt. Zo zou het systeem je wel eens in de steek kunnen laten als je het echt nodig hebt.

7. Door te langzaam te schakelen

© iStock

En dat geldt langs twee kanten: 50 kilometer per uur rijden in vijfde versnelling is een no-go, maar ‘t is ook niet goed om aan diezelfde snelheid te rijden in tweede versnelling. Het is verschrikkelijk slecht voor je motor. Schakel daarom steeds bij 2000-2500 toeren.

8. Door je motor niet genoeg tijd te geven om op te warmen

© iStock

Een automotor werkt pas optimaal als hij opgewarmd is, en dat duurt zo’n 15 minuten. Je kan gerust rijden met een koude motor, maar vermijd dan best hoge toeren. Want een koude motor verslijt niet alleen veel sneller, je verbruikt ook dubbel zoveel brandstof.

9. Door onnodige bagage mee te pakken

© iStock

Hierdoor worden de systemen in je auto niet alleen belast door het gewicht, je zal er ook véél meer brandstof door verbruiken. Die skibox haal je er dus best af in de zomer!