Lees meer

Je rijbewijs behalen Autoproblemen
Volgende artikel

© iStock

7 veelgemaakte fouten op een praktisch rijexamen

Gepubliceerd op 27-07-2016

Je rijbewijs behalen Autoproblemen

Veel jongeren hebben last van zenuwen tijdens het rijexamen. Dit is dan ook vaak de oorzaak van een niet geslaagd examen. Maar los daarvan zijn er nog een heleboel andere fouten die veel gemaakt worden, zoals deze 7:

1. Niet vlot kunnen parkeren

© iStock

Je hebt het wellicht vaak genoeg geprobeerd en tegen het einde van je oefenkunsten stond je voor 99 procent perfect geparkeerd. Toch lukt het dan weer niet op het examen zelf… Aaargh! Een veel voorkomende fout is dat je meer op je auto let dan op het verkeer. Hou rekening met fietsers of andere auto’s tijdens je manoeuvre. Een trucje zoals “eerst twee seconden draaien, dan één seconde recht naar achter” hangt af van verschillende factoren. Oefening baart kunst, er zijn ook altijd mensen die gewoon op gevoel parkeren.

2. Verkeersborden: missen, negeren of fout interpreteren

© iStock

De theorie is één ding, maar op een praktijkexamen moet je op zo veel zaken letten. Op de weg, op de auto, op de pedalen, op de instructies, ... Een verkeersbord lezen lijkt evident, maar is vaak de boosdoener op het examen. ‘Uitgezonderd plaatselijk verkeer’ of voorrang van rechts zijn niet te missen borden. Net zoals de markeringen op de weg die bijzonder veel aandacht vragen.

3. Snelheid aanpassen waar nodig

© iStock

Het is vanzelfsprekend dat je je aan de aangegeven snelheid houdt. Maar soms moet je je aanpassen aan de omstandigheden. Als de situatie vraagt om te vertragen, dan doe je dat best. De veiligheid van jezelf en anderen krijgen altijd en overal de voorrang. Verder is het ook niet oké om te traag te rijden, de aangegeven snelheid is ergens ook de ‘te volgen’ snelheid ;-).

Gerelateerde artikels

4. Plaats op de weg

© iStock

Laat voldoende ruimte tussen de auto voor je en je eigen auto. Zeker wanneer je een slecht zicht hebt of de baan nat blijkt te zijn. Rijd niet te dicht langs geparkeerde auto’s of rijdende fietsers. En let vooral op bij bochten: pas je snelheid aan zodat je zeker niet over de lijn van het rijvak gaat.

5. Algemeen kijkgedrag

© iStock

Een gewaarschuwd man is er twee waard: probeer altijd zo ver mogelijk te kijken. Zo weet je waaraan je je kan verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan. Verder is het zeer belangrijk om goed in je spiegels te kijken. Dit houdt in dat je ze ook effectief gebruikt en er niet gewoon een glimp van opvangt. Je spiegels vertellen alles over wat er achter je gebeurt, je kan hier dus best genoeg aandacht aan besteden. Maar overdrijf niet, want de examinator zal heus wel zien dat je in je spiegels kijkt.

6. Inhalen

© iStock

Je houden aan de snelheid betekent ook snel genoeg rijden. Soms is het echt nodig om in te halen en moet je even uit die comfortzone, want “ik blijf braaf hier rijden” is niet altijd de oplossing. Inhalen is soms verplicht en als je daarvoor iets sneller moet rijden dan de maximumsnelheid, dan mag je er even overgaan, een inhaalmanoeuvre moet nu eenmaal snel gebeuren. Rij je achter een vrachtwagen, check dan of er voldoende ruimte is.

7. Besluitvaardigheid

© iStock

Het is zo belangrijk dat je besluitvaardig bent tijdens een examen, maar dat proberen je zenuwen natuurlijk te verhinderen. Situaties op de weg vergen een snel beslissend vermogen en ook tijdens een rijexamen laat je dat maar best zien. Deciderend gedrag is de basis van correct rijgedrag.