Lees meer

Voor het eerst op de baan Tips en weetjes voor je auto
Volgende artikel

© iStock

7 basistips om veilig te rijden in álle omstandigheden

Gepubliceerd op 25-07-2016

Voor het eerst op de baan Tips en weetjes voor je auto

Met de auto rijden, zo goed als iedereen kan het. Maar in elke situatie veilig rijden? Not so easy! Hier zijn 7 basistips om in alle omstandigheden veilig met de auto te rijden:

1. Leg je smartphone aan de kant

© iStock

Want in de tijd dat je snel een sms’je verstuurt, kan er al iets gebeuren. Bel handsfree of zet je even aan de kant van de weg, als dat mogelijk is.

2. Drink in géén geval alcohol

© iStock

Ben je BOB, dan ben je BOB. En dan moet je jouw verantwoordelijkheid opnemen. Maar hey, ‘t is perfect mogelijk om je te amuseren zonder alcohol ;­).

Gerelateerde artikels

3. Pas je achteruitkijkspiegel aan in het donker

© iStock

Je ogen hebben tijd nodig om aan het donker te wennen. En lichten op de weg zijn heel gevaarlijk voor je zicht. Om verblinding te vermijden, kan je de hoek van je achteruitkijkspiegel aanpassen. Je probeert best ook niet rechtstreeks in de koplampen van de auto’s in de tegenovergestelde richting te kijken.

4. Bij regen: vertraag en hou afstand

© iStock

Van een beetje regen ondervind je weinig last, gewoon even je ruitenwissers opzetten en klaar. Maar bij een stortbui kan het echt gevaarlijk worden. Hier gelden twee gouden regels: vertraag en hou genoeg afstand zodat je op tijd kan remmen. Pas ook goed op voor watergladheid.

5. Idem voor mist: hou zéker genoeg afstand

© iStock

Als je merkt dat er een potdichte mist hangt, blijf je beter uit de auto. Kan je toch niet anders, dan zorg je er - ­ uiteraard ­ - voor dat je mistlichten opstaan. Daarnaast pas je jouw snelheid aan, rij je best rechts en hou je ook genoeg afstand.

6. ‘Pompend’ remmen bij sneeuw of ijs

© iStock

Niet iedereen heeft winterbanden. Maar dan nog kan het gevaarlijk zijn om te rijden op sneeuw of ijs. Als je de baan op moet, vertrek je best wat vroeger zodat je traag kan rijden. Een grote remafstand behouden is heel belangrijk aangezien je de auto beter laat uitbollen en zachtjes, al pompend remt. Het is ook beter om in een lagere versnelling te rijden als je bergaf moet.

7. Bij rukwinden: rij traag en let op voor de zwakke weggebruiker

© iStock

Rijden bij rukwinden is heel gevaarlijk, aangezien je snel de controle over je auto kan verliezen. Rij daarom traag zodat je altijd kan stoppen. Kijk heel goed uit voor auto’s die van het rijvak afwijken en voor voetgangers of fietsers die op de rijweg worden geblazen. Wees 200 procent geconcentreerd en hou je stuur goed vast.